140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Пълни ли са хранилките, дивечът е налице

Милка ДЕНЕВА

Ловците от ЛРС-Павликени са напълно наясно, че има ли фураж в хранилките, в ловните полета дивеч няма да липсва. Дружините вече си набавиха необходимото царевично зърно, през лятото събраха и достатъчно сено. Не пропуснаха да ремонтират хранилките и да направят нови там, където старите вече бяха за подмяна.

Засега сдружението няма собствени дивечови ниви. Както обясни председателят д-р Косьо Костадинов, те не са необходими, защото в община Павликени площи за добиване на фуражи не липсват. Сеят се изоставени земеделски терени, за които никой не се грижи. По уговорка с арендатор, тази есен 10 дка царевица в землището на с. Бяла река бяха оставени непожънати, за да послужат за храна на дивите свине през студените месеци.

За улеснение на ловците и за икономии на концентриран фураж някъде вече използват удобните автоматични хранилки. Членовете на ЛРД-Горско Калугерово, Сухиндолска община например, със собствени средства купиха такива устройства и споделят, че са доволни от тях и ги препоръчват на колегите си.

Д-р Косьо Костадинов смята, че както винаги, проблеми с изхранването на дивеча през студените зимни месеци няма да има. Набавеният фураж и хранилките са достатъчни, ловците намират начин как да разнасят зърното – със свой превоз или на арендатори, които са колеги по хоби. Ако все пак стане така, че няма никакъв транспорт, тръгват с пълни раници на гърба. Въпросът е фуражът да стигне до дивеча, дори и в най-дълбокия сняг.

Единственият проблем засега като че ли са кражбите, с тях ловните дружини не могат да се справят. Има случаи, при които апашите изпразват хранилките и зърното отива за храна на домашните животни в селата.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ