140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Панагюрище – Бракониери залагат забранени капани за глигани (видео)

Бракониери залагат забранени капани за глигани в балкана над Панагюрище, алармираха очевидци на ужасяващия лов.

Те заснели женска със седем малки, попаднали в клетката, пише в. “Марица”.

Зловещият клип бе разпространен в мрежата и предизвика гнева на цялата ловджийска гилдия. Според опитните ловджии подобна практика е забранена в цяла Европа, а освен това е далеч от кодекса им.

На клипчето се вижда как в съоръжение, наподобяващо огромен миши капан, панически се блъскат майката и малките .

Едно от животинчетата дори е заклещило зурлата си в опит да излезе. Семейството било подмамено от оставена в клетката царевица.

На жестоката картина попаднали туристи, които подали сигнал на телефон 112 на 8 октомври т.г. Те посочили и координатите на мястото според GPS системата. Веднага били изпратени служители на Горското в Панагюрище.

По пътя към капана обаче те засекли джип “Тойота” с натоварен в него празен капан. Съоръжението много приличало на описаното в сигнала на туристите. Затова горските спрели колата и четиримата мъже в нея.

Единият от горските откарал тойотата и мъжете до полицията в Панагюрище. А колегата му продължил към мястото, посочено от туристите. При пристигането капан не е открит, но ясно личали следи, които е възможно да бъдат оставени от капана, открит в тойотата.

За случая е уведомена полицията и прокуратурата в Панагюрище. Капанът е прибран в Районното. В момента по разпореждане на районния прокурор Красимир Танев от Икономическа полиция проверяват сигнала. По случая е образувана преписка срещу неизвестен извършител.

Вече са извършени разпити на свидетели и огледи на местопроизшествието, а резултатите от разследването трябва да станат ясни до 2 месеца. Предстои да се изясни дали мъжете с тойотата са заложили въпросния капан, открит от туристите.  

Ловуването с преместваеми капани е забранено в закона за лова. Могат да се използват само стационарни клопки за разселване на дивеч. Те обаче се разполагат на определени места, при спазване на съответните процедури, обясни инж. Петър Тодоров.

Той уточни, че капанът е бил заложен до село на север от Панагюрски колонии. Разследващите проверяват дали мъжете с джипа имат връзка с дивечовото стопанство наблизо.

Вижте ужасяващото видео ТУК https://youtu.be/4TA7IcC9tTY

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ