140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Парламентът гласува промените в Закона за оръжията (ЗОБВВПИ)

Парламентът прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (Общ проект изготвен от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, въз основа на приетите на първо гласуване на 12.12.2018 г. законопроекти).

Едно от най-важните изменения  в ЗОБВВПИ, за което настояваше цялата ловна общност, е отпадането на т.7 в ал.1 на чл.58, която предвиждаше за  три или повече административни наказания през последните три години да се отнема разрешението за придобиване и/или съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, разрешения за придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Така усилията на ръководството на НЛРС-СЛРБ през последните месеци в работната група по изготвяне на промените в ЗОБВВПИ  дадоха резултат и вече са невъзможни административни злоупотреби, чрез които да се отнема оръжието на ловците.

Друга важна промяна е въвеждането на забрана за придобиване, съхранение, носене и употреба на автоматични огнестрелни оръжия, преработени в полуавтоматични, както и употребата на пълнители с голям капацитет. Ограничението не касае фабрично произведеното полуавтоматично оръжие, както и вече регистрираното, преработено от автоматично.

С промените се въвежда и ред за временно ползване на ловно оръжие от чужденци при ловен туризъм.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ