140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Първи случай на АЧС в България, регистрира БАБХ

Първи случай на африканска чума по свинете у нас, установиха от Агенцията по безопасност на храните. Резултатът от взетите проби в провадийското село Тутраканци е положителен.

Седем прасета са отглеждани в засегнатото огнище на африканска чума по свинете в село Тутраканци. Три от животните са умрели, а останалите предстои да бъдат евтаназирани още тази вечер. Около селото е обособена 3-километрова зона за сигурност и 10-километрова зона за наблюдение.

23 прасета са останали в село Тутраканци, като предстои да бъдат преброени прасетата в 10-километровата зона за сигурност, тъй като множество от тях не са регистрирани. Във варненска област е забранено транспортирането на прасета, с изключение на тези, които предстои да бъдат заколени незабавно. Свободните прасета по пасищата също трябва да бъдат прибрани във фермите.

Дамян Илиев обясни, че собственик на седем прасета в Тутраканци е констатирал повишена заболеваемост на животните, три от тях са умрели и той е информирал ветеринарите във Варна. Направена е аутопсия на животните, а наличието на вируса е потвърдено днес от Националната референтна лаборатория.

Най-близкият свинекомплекс е на 40 км от огнището, каза директорът на БАБХ и посочи, че свинефермите у нас имат биосигурност на изключително високо ниво и подготвени ветеринари. Старанието на Агенцията ще бъде да не допуснем това, което стана в Румъния, в която има 202 хиляди разболели се от африканска чума животни, каза Илиев. По думите му, това е бедствие, защото е трудно да бъдат загробени толкова животни.

Опитваме се да опазим индустрията, опасността идва от прасетата от “заден двор”, обясни Илиев. Той коментира, че вирусът е изключително агресивен и устойчив и преодолява доста от взетите мерки.

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но лесно се разнася, обясни Илиев.

Той посочи, че вирусът се предава чрез диви прасета, чрез фураж и чрез преработени продукти от свинско месо, включително и чрез опаковки, в които е имало такива продукти или месо от болни свине. Затова е засилен контролът по границите за внасянето на месо и продукти от свине. Дезинфекцират се превозните средства, които влизат през сухопътните ни граници. В момента в цялата страна се извършва преброяване на прасетата, особено около индустриалните ферми, каза Илиев.

Директорът на БАБХ съобщи, че днес са информирали ЕК за огнището у нас и на базата на нашите мерки ще се види какви ограничения ще ни бъдат наложени. Той обясни, че, ако ситуацията ескалира, може да ни бъдат наложени икономически мерки – да се забрани месо и месни продукти да излизат от страната.

Източник: www.bnt.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ