140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Пазарджик – Емоционален протест на ловците срещу прекомерното изграждане на фотоволтаици

пазарджик протест

На 1 март СЛРД „Сокол 1893“ – Пазарджик и СЛРД „Марица“ – Септември организираха протестен митинг срещу прекомерното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи, български гори и ловни площи.

Митингът се състоя в Пазарджик пред сградата на Областна дирекция по земеделие и гори, като ловци и граждани, които ги подкрепят, блокираха движението на ул. “Екзарх Йосиф” за половин час.

Протестът бе подкрепен от Националното ловно-рибарско сдружение – НЛРС-СЛРБ, ловно-рибарски сдружения от цялата страна, сдружение на ощетените собственици на земи и други неправителствени организации. На митинга присъства и лично председателят на Националната организация инж. Васил Василев.

пазарджик протест

Непосредствено преди провеждането на митинга председателят на ЛРС-Пазарджик Евгени Абаджиев и инж. Василев се срещнаха с кмета на община Пазарджик Петър Куленски, които ги увери, че подкрепя исканията на ловците, като се ангажира да защитава интересите на ощетените собственици на земи, както и горите, които са естествените местообитания на дивите животни.

По време на протеста Евгени Абаджиев бе категоричен:

пазарджик протест

„Днес сме се събрали, за да изразим своето отношение към едно явление, което от няколко години все по-осезаемо застрашава местообитанията на дивеча, миграционните процеси, екосистемите в населените места. Ние не сме против прогреса, не сме против енергията от ВЕИ, против сме заобикалянето на правилата, като се използват законови вратички и корупционни практики с цел покриването на все повече площи с фотоволтаични панели. като се променя категоризацията им. Защото законът забранява изграждането им върху гори и плодородни земи, унищожаването на земеделски пътища.

Изпращаме на различни институции като Министерски съвет, МЗХ, ИАГ и др. петиции с нашите искания. А ние искаме да се създаде специализирана агенция към МС, която единствено да има право да променя категорията на земите. Искаме, когато горските площи отговарят на кетегоризацията за гори, да бъдат под защитата на закона за горите. Областният управител на област Пазарджик да осъществява строг контрол върху всички инвестиционни проекти за изграждане на фотоволтаични централи извън урбанизираните територии.“

пазарджик протест
пазарджик протест

Протестиращите ловци издигнаха плакати и опънаха транспаранти, чрез които призоваха – „Спрете строителството на ФЕЦ върху плодородни земи!“, „Не, на строителството на ФЕЦ върху български гори!“, „Спрете кражбата на земи!“, „Соларите убиват природата!“.

„Ще припомня, че една от основните задачи, с които е създадена ловната организация преди 126 години, е да защитава уникалното ни ловно богатство – заяви председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Василев. – Това богатство не може да се поддържа, без да съхраним горите и полята, в които животните успешно да развиват дивечовите си популации.

пазарджик протест

Надявам се, че днешният сигнал, който всички ние отправяме, ще бъде правилно разбран от нашите политици. Вероятно ще има опити да бъдат заклеймени тези наши действия като политически, но директно заявявам, че не са такива. Българските ловци подкрепят всички законни начини за производство на електроенергия, но не за сметка на българската природа. Още веднъж казвам, че се надявам този сигнал да бъде правилно разбран и да не се налага да провеждаме протестни действия на национално ниво.

Вярвам, че заедно ще успеем.!“

Митингът завърши с тържественото и дружно изпълнение на песента „Хубава си моя горо“.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ