140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Пазарджик – Огнен мор треби дивеча

Само в трите почивни дни около Националния празник 3 март огнеборците от областната пазарджишка противопожарна служба са изгасили 65 пожара, от които 46 на сухи треви и стърнища. Средно на ден те имат между 14-18 излизания, а не са редки и случаите, когато цифрата е между 21 и 28.

„Такова нещо не е било от 4-5 години –  коментират пожарникарите. – Продължават да се палят стърнища, оризища, канали и др. При това изгарят ниви не по един-два декара, а по 30, 40, 50, 100 и 150 декара. Освен това имаше и два големи горски пожара в Беловско и Велинградско. Досега от началото на годината за палежи на сухи треви и стърнища сме се отзовавали много над 100 пъти.

Само преди шест дни в землището на едно от големите пазарджишки села намерихме един изгорял заек, една мъртва нутрия и две навярно задушили се яребици.“

Докато не започнат да спират субсидиите на арендаторите, както беше преди време, които са длъжни да охраняват поверената им поземлена собственост, нещата едва ли ще се оправят. До момента има съставени два-три акта, и то на безимотни хора от ромски произход, които нямат никакъв пряк интерес и извършват тези деяния или от глупост, или по поръчка на някой от владеещите земите.

Членовете на ловните дружини неведнъж са се включвали в групите за гасене, но в последно време и те са демотивирани, като не виждат здравата ръка на държавата, а от всичко това най-много загуби понасят дивечът и неговото поколение.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – гр. Пазарджик
Пощ. код: 4400
Телефон: 44-53-49
Мобилен: 0892 209 141

Реклама

ЛОГО - СЛРБ