140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Пеликани отлитат от Сребърна с поколение

Къдроглавите пеликани отлетяха от гнездовата колония в Поддържания резерват „Сребърна“ заедно с малките съобщиха от РИОСВ-Русе. В момента се наблюдават още 10 двойки, загнездили по-късно. Те облитат съседни водоеми – сигурен признак, че се подготвят да напуснат гнездата си заедно с младите.

През гнездовия период тази година 70 възрастни двойки се сдобиха с около 100 млади пеликана. Благоприятните метеорологични условия са причина за по-ранното пристигане на защитените видове. Основното ято долетя в средата на януари, а през февруари птиците формираха двойки и в края на март бяха забелязани първите новоизлюпени пеликанчета.

В резервата се наблюдават още чайки и лопатарки, за които гнездовият период не е приключил.

След като и последните птици отлетят,  комисия ще оцени състоянието на платформите, укрепването им и косенето на тръстиката, за да се подготви колонията за следващия гнездови период.

Експертите на РИОСВ – Русе ще се консултират със специалисти от БАН за възможностите за проследяване на миграцията им.

Къдроглавите пеликани са скитащи птици, обитаващи големи водоеми в търсене на храна и място за почивка. Водени от инстинктите си, се ориентират много добре за благоприятните метеорологични условия. В последните години, поради мекото зимно време  гнездовият период започва по-рано

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ