140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Пенчо Пенчев, председател на ЛРС-Разград:

  • Споделете с потребителите на сайта „Дивото“ как върви ловният сезон при вас?
  • Много оптимистично започнахме сезона за дива свиня. Отстрелът за първите излети спрямо миналата година и почти двоен. От 31 дружини за 2015 г. на първите три излета паднаха 29 диви свине, сега са 54. Очевидно е, че дават резултат усилията по стопанисването на дивеча. Тази тенденция през последните няколко години се запазва и запасите нарастват.

    При прелетния дивеч обаче не е така – пъдпъдъците намаляват, отстрелът също. Популациите на яребиците и фазаните са добри и това се дължи на разселването – за последната година 5000 броя на стойност около 50 хил. лв., което си е рекорд за сдружението. Стремим се все още да разселваме повече, отколкото отстрелваме и запасите да нарастват.

  • Предстоят законови промени. Има ли нещо което ви притеснява в тях?
  • По принцип това са пак козметични промени. Част от тях са наложени от протестния митинг от миналата година. Като имаме предвид, че издръжката на един ловен надзирател ще струва между 12 и 15 хил. лв. предполагам, че ще изпитаме известни трудности и ще се наложи да вдигнем членския внос на нашите ловци. Лошото е, че ефектът от увеличената охрана, защото ние досега имахме един ловен надзирател, ще бъде никакъв, тъй като тези хора нямат правомощия. При всеки инцидент пак ще се търси полицията.
  • Давате първото си интервю за сайта „Дивото“. Как ще коментирате неговата поява?
  • Смятам, че беше време информацията от печатните издания на НЛРС-СЛРБ да навлезе в интернет. Надявам се сайтът да разнообрази статиите, да бъдат и повече на брой. Аз самият също влизам в „Дивото“ и чета.

    От 5 години задължително дружите ни се абонират за в. „Наслука“ и сп. „Лов и риболов“. Тъй като в печатните издания пространството е ограничено, наистина се надявам, че с появата на сайта ще се разнообрази съдържанието. Аз лично предпочитам да получавам информация свързана със самият ловен спорт, отколкото за събори и вечеринки.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ