140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Планът за отстрел е изпълнен на 80%

Георги ГЕОРГИЕВ

Много добра е попула­цията на диви свине в ло­вищата на ЛРС-Шумен. Таксацията показва, че 270 са животните в района и е предвидено от тях да бъдат отстреляни 190 бр. Само за месец и половина от откриването на сезона са отстреляни 134 диви сви­не, с което годишният план е осъществен 80 на сто. Най-добър е отстрелът на дружинката в лудогорското село Венец, където вече са паднали 30-ина диви пра­сета, а дружинката в село Хитрино, което няма тради­ции в свинския лов, при пла­ниран за сезона само един излет, постигнаха много голям успех – зарадваха се на пет слуки. Сред довол­ните от добрите успехи са и дружинките в селата Капи­тан Петко, Новосел, Дибич и други. Сред отстреляни­те животни има много едри глигани, които носят добри трофеи на точните стрелци. Ловецът Георги Влайков от­стреля на излет в ловището в село Средня много хубав глиган, който тежеше 202 килограма.

„На много ловни дружин­ки е разрешено да използ­ват допълнителен отстрел поради покритите им раз­решителни, сред тях са се­лата Венец, Капитан Петко, Новосел, Дибич, Друмево и други. Общото увеличение на допълнителния план е от 50 диви прасета. Надя­ваме се, че ще поискаме да ги увеличим с още толкова бройки, като при този темп очакваме планът да бъде осъществен на 170 на сто“, каза специалистът по лов­ностопанската дейност в сдружението Стоян Иванов.

Силната популация се дължи на големите грижи, които полагат ловците от дружинките, и постоянното осигуряване на храна за жи­вотните в местообитанията. За есенно-зимния период сдружението е предостави­ло 35 тона царевица и 15 тона пшеница, но хубавото е това, че тази есен в горите има много жълъд, коменти­рат ловците.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ