Малко лого НЛРС-СЛРБ
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"
Търсене
Close this search box.

По време на Covid-19 – В САЩ излизат на лов за набавяне на храна

лов сащ

В САЩ ловни и риболовни аген­ции от Минесота до Ню Мек­сико съобщиха тази пролет за увеличаване на продаж­бите на разрешителни за лов или за заявленията за тях, или и двете. През първата седмица на сезона в щата Индиана има 28-процентен скок на про­дажбите на разрешителни за отстрел на пуйки, тъй като ловците вероятно имат повече време, заяви Марти Бенсън, говорител на щат­ския департамент по при­родни ресурси.

Производителите на огне­стрелни оръжия съобщиха за ръст в продажбите. Само през март ФБР из­върши 3 740 000 проверки на лица, желаещи да прите­жават оръжие, което е месе­чен рекорд. Всичко това се случва след намаля­ване на ловците с 225 000 между 2016 и 2020 г. Това е спад с 2 процента, тъй като по-малко млади хора се за­нимават с тази дейност, каз­ват застъпници на лова.

Ханк Форестър от Друже­ството за качествено управле­ние на популацията от елени (Quality Deer Management Association) на САЩ очаква активи­зиране, тъй като през март и април мнозина американци са видели за пръв път празни рафтове за месо в магазини­те за хранителни стоки.

„Хората започват да об­мислят как да разчитат на себе си и откъде да дойде храната им. Всички сме ро­дени ловци”, споделя Форес­тър от групата за проучване на лова и обучение на ловци.

Някои щати като Вашинг­тон и Илинойс затвориха временно щатските земли­ща, но това даде повод на Националната асоциация на притежателите на огнестрел­ни оръжия (National Rifle Association)  на САЩ да лобира пред губернаторите да ги оставят отворени и да позволят на хората да ловуват за храна.

Между 25 март и 26 април високопоставени представи­тели във Вашингтон са изда­ли 10 акта за бракониерство, сравнени с 3 за същия пери­од на предходната година.

Ето какво разказва Дейвид Елиът, който е административен ръководител на спешното звено в болница „Холи крос” в Таос, Ню Мексико.

„За първи път си помислих да от­стрелям лос, за да помогна за изхранването на се­мейството и приятелите си през януари, когато САЩ съобщиха за първия случай на новия корона­вирус. В условията на разпространяваща се пандемия изглежда няма по-подходящ момент да се опита да напълня фризера си с месо от животно, отглеждано в естествена среда.”

И така, за пръв път през живота си, въпреки че нямал пушка и дори не бил лову­вал, той подал заявление за годишно разрешително за отстрел на лосове в Ню Мексико.

FACE подкрепя новата инициатива на ЕС „От фермата до вилицата”

В условията на спряла ра­бота на някои американски месопреработвателни пред­приятия заради заболяване на работници, пораждащо опасения от дефицити, при условие, че хората разпола­гат с повече свободно вре­ме, а вероятно и с по-малко пари заради затваряне на предприятия и съкращения на работещи, Елиът е сред растящия брой американци, които се обръщат към лова, за да си набавят храна.

„Наясно съм, че някои хора може да са привлечени от трофейте от елени или няка­къв вид слава. Но мен това не ме интересува” – споделя 37-годишният Елиът. Той по­лучил ценното разрешително да отстреля женски лос в ра­йона на окръг Таос, където стада от животните пасат в обширни равнини, осеяни с угаснали вулкани.

Елиът планира да вземе пушка под наем и може би дори кон, за да отнесе лоса обратно до колата си след лова през ноември. „Искам да съм сигурен, че ще е чист, хуманен отстрел, доколкото е възможно, и да получа куп храна” – казва той.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ