140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Полагат се усилия за спасяването на главоча

главоча

В рамките на сключения договор за възстановяване и опазва­не на рибката главоч, в Национален парк „Централен Балкан“ е изградена лаборатория/център за размножаване в контролирани условия. На разположение на експертите са 20 полово зрели риб­ки, уловени от донорни популации.

Лабораторната база е оборудвана с подходящи аквариуми, съобразени с естествените обитания на главоча. Има всякаква апаратура за постоянен контрол на температурата, кислородно съдържание, амониеви и азотни съединения, рН, електропрово­димост и др.

„Зелена светлина“ за бялата риба – хищникът е разрешен от 16 май

Всичко това помага за по-лесна адаптация на риби­те към изкуствените условия в лабораторията, а от друга страна не се допуска одомашняването, което би възпрепятствало обра­тното адаптиране при връщането им в естествена среда.

Лабораторията разполага със съоръжения за инкубация на хайвер за целите на ин витро размножаването. В оборудването е включена и специална система за отглеждане на жива храна (ларви на насекоми и др.), която ще се използва през отделните стадии на развитие на главоча. Полученото потомство ще бъде разселвано в три участъка на територията на Парка.

Припомняме, че в рамките на първия етап от изследването бе проучен басейна на реките Вит, Осъм и Янтра, където бе изгот­вена оценка за състоянието на популациите на главоч по опреде­лени параметри.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ