140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Полудивите патици – реална алтернатива на слабите запаси от дива свиня в ЛРС-Благоевград (ВИДЕО)

благоевград патици

Разнообразяването на дивечовата фауна и в сектора на пернатите представители е далновидна политика на ловно-рибарското сдружение в Благоевград. Особено през последните няколко години, когато запасите от дива свиня драстично намаляха заради африканската чума.

Търсенето на алтернативни възможности в областта на ловния спорт се превърна в трайна стратегия на сдружението. Това е тема, която присъства активно в дискусиите на отчетните събрания на седемнайсетте съставни дружинки и в програмата на дружественото общо събрание.

След скорошния жест на сдружението да направи дарение на общината с двеста двегодишни патици, по-голяма част от които бяха пуснати в езерото на парк „Бачиново”, наскоро бяха осигурени повече от 1500 полудиви патици,  доставени със специализиран транспорт от производственото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС“ във Враца.

благоевград патици

Перфектната предварителна организация позволи всички дружинки, който имат подходящи водни площи и интерес към този дивеч, да получат своя дял от доставката. В средното течение на Струма и не малкото водоеми в района има добри условия за адаптация на този вид пернати.

Патиците бързо се приспособяват към новите условия и това е гаранция, че през следващия ловен сезон могат да станат  допълнително емоционално ловно предизвикателство. Ловът на пернати набира все по-голяма популярност и в това направление водоплаващите видове имат по-добро бъдеще, което предполага и тяхното отговорно  опазване от хищници.

При кеклика, яребицата и фазана рискът от щети заради увеличаващия се брой хищници е много по-голям в сравнение с водоплаващите.

благоевград патици

Председателят  на ЛРС-Благоевград Иван Василев императивно препоръча на дружинките да предприемат мерки за временно подхранване на подходящи места по брега и в близост до водите в реката и водоемите.

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ