Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Пореден успешен излет за ловците от ЛРД-Карапелит

карапелит лов

ЛРС-Добрич е на повече от 125 години. То обединява близо 1 000 членове, разпределени в 33 ловно-рибарски дружини с ловно-стопански райони на територията на община Добричка на обща площ 118 970 ха.

Една от големите ловно-рибарски дружини е тази в Карапелит, която обхваща и съседните Фелдфебел Дянково и Дряновец. Съставът ѝ е стабилен, а любовта към лова на нейните членове е наистина това, което създава приятелството помежду им. От тях няма да чуете оплаквания, а по-скоро какво са направили, за да пресекат бракониерството, да осигурят храна и вода за животните през тежките зимни месеци или в сушавото лято. При тях от години се правят общи семейни събирания, а неизменно всички участват и в традиционната ловна вечеринка, която сдружението организира и провежда в Добрич.

Поредният ловен излет в средата на ноември е повод да се срещнем с тях и дейността им.

карапелит лов

Живко Димитров, председател на ЛРД Карапелит: Дружинката ни наброява 47 души, като половината от ловците са от село  Карапелит и съседното Фелдфебел Дянково, а другата половина са от Добрич. Разполагаме с ловен дом, който е кантон на горското, но ни е предоставен и ние го стопанисваме. Ловно-стопанският ни район е на площ от 5 912 ха при един разнообразен терен, който не е толкова типичен за Добруджа. Имаме изградени хранилки, солища, калища. Никога не сме били максималисти и затова се радваме и на малкото, което постигаме. Ловът при нас е действително разтоварване и възможност за общуване между хора с еднакви интереси.

Никола Петров бе ръководител на лова в неделния ден. В ранните часове на деня всички ловци преминаха през задължителната проверка на редовността на документите, за наличието на светлоотразителни жилетки, шапки, оръжие и останалите мерки за безопасност, след което бяха запознати с плана за ловния излет.

Направихме две големи гонки и между тях една по-кратка.  При втората голяма гонка, на третата пусия дивото прасе бе посрещнато с точен изстрел от един от младите ни ловци – Димитър Димитров. Това е второто ни отстреляно прасе от откриването на сезона. Настроението е още по-добро, когато имаме слука. Непосредствено след приключване на лова създадохме организация за подготовка на традиционния обяд – салати, кебапчета, кюфтета, наздравици и приятелски разговори. Така е при нас.”

карапелит лов

Илия Михайлов, председател на УС на сдружение “ЛРД Добрич” – гр. Добрич и член на УС на НЛРС СЛРБ: “Ловните излети в нашето сдружение протичат при строго спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, безопасност и противопожарни изисквания.

Рядко отказвам покана за ловен излет от страна на която и да е от дружинките. На хората, които са извън нашите редици, им е чудно, че по време на лов няма началници и подчинени. Нищо за чудене няма, защото по време на излета от проверката на документите, до приключване на лова и прибиране на оръжията, се изпълняват единствено разпорежданията на определения отговорник по лова. Той определя кога и къде ще се ловува, колко гонки ще има и т.н. Където си сложен на пусия, там стоиш и изпълняваш, без да коментираш. Създадена бе много добра организация както по време на лова, така и по време на другарския обяд, с който традиционно приключва всеки излет.

Резултатите от проведената през ноември таксация показа, че постепенно преодоляваме последствията от африканската чума по свинете, която нанесе големи поражения на популацията им в нашия регион. Сега виждаме, че усилията и средствата, които вложихме, не са отишли напразно.”

Николай Мирчев

1. Традиционна снимка на участниците в поредния ловен излет

2. Илия Михайлов и Жулиян Минев /вдясно/,член на ЛРД-Карапелит, главен инспектор на КАТ “Пътна полиция”-Добрич

3. Време е за “разбор” на ловния излет  

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ