Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Поредица от проверки на ИАРА в страната

От началото на месеца инспекторите на ИАРА извършиха мащабни проверки в страната. Във връзка с активния летен сезон са инспектирани търговски обекти, рибни стопанства, плавателни съдове и места за риболов.

По време на акцията, в участъка на река Калница от с. Пчела до с. Генерал Инзово са проверени любители риболовци. Всички те са притежавали риболовни билети и не са открити нарушения на ЗРА. Инспекторите са проверили и рибовъдни стопанства, където не са констатирани нарушения. По същото време патрулен катер на ИАРА е извършил проверки в Черно море на даляни, мидени ферми, както и на риболовни кораби, извършващи трална дейност – улов на пелагичен вид риба (цаца) и незаконно тралене на бяла пясъчна мида. И при тях нарушения няма. Не е констатирана нерегламентирана дейност при разтоварване на рибарските кораби. Капитаните са разполагали с всички необходими документи за улов на калкан в Черно море, а количеството и размерът на уловените риби е отговарял на условията.

„Удовлетворен съм от тези резултати, които показват наистина отговорен риболов. Липсата на нарушения говори за повишаване културата сред представителите в бранша, в това число и на любителите риболовци – един от ефектите на наскоро приетите поправки в закона. С общи усилия успяхме да постигнем консенсус в името на развитието на сектора и правилното управление на рибните ресурси”, коментира изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. „Не така стои въпросът обаче с нощния риболов и там ще съсредоточим всичките си сили, прилагайки закона в цялата му тежест”, каза още шефът на ИАРА.

***

Все пак не всичко в риболовната действителност е цветущо. При други проверки са спипани риболовци с бракониерски похвати (търмъчене) на язовир „Мандра”. Нарушители са установени и на езеро Дуранкулак. От ИАРА предупреждават, че проверките ще продължат.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ