140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Поредна трофейна слука за Тихомир Кънчев от ЛРД-Жълтеш

тихомир лов

Дългогодишният гонач, ловецът с близо 40 години Тихомир Кънчев от габровската дружинка Жълтеш, в събота – 11 ноември, бе изненадан от късмета, който му изпрати 200-килограмов глиган.

Разбира се, опитният ловец го отстрелял отведнъж и това станало повод цялата дружинка да празнува този ден. Такова събитие отдавна било чакано от всички ловци в ЛРД-Жълтеш, защото ловните излети през последните години минават доста обрано откъм присъствието на дива свиня.

Редкият екземпляр обаче, въобще не бил нещо необичайно за дългогодишната ловна практика на Тихомир, който не само, че не можа да си каже броя на отстреляните диви свине досега, но и въобще не бе впечатлен от рекордьорския си подвиг, защото такива трофеи не били чак такава изненада за него.

„В интерес на истината, в дружинката на с. Жълтеш имаме много добри ловци и стрелци“ – казва Тихомир, за да не излезе, че той е по-по-най от останалите.

Та, гонката в събота е в ловно поле Борики-Стефаново. Наблюденията през последните дни показвали, че един голям глиган обхожда района, като редовно посещавал хранилките. Затова по време на следващите ловни излети, ловците старателно се оглеждали за следите от глигана и други белези на неговото присъствие.

След като гонката започнала, Тихомир пуснал стария ловен другар, лудогорското гонче Боби, и не след дълго Стоян, ловецът на най-близката пусия, съобщил по радиостанцията, че Боби облайва прасе на място еди-къде си.

„Стоян много добре познава отликите на лаенето на Боби” – каза Тихомир, като въобще не губил време – взел другия гонач Виктор и веднага тръгнали към мястото, където Боби задържал прасето.

„Виктор е млад човек и естествено, пристигна пръв до къпинака, където кучето не спираше да лае. Когато и аз пристигнах, произведохме два изстрела във въздуха, за да подплашим глигана и да го накараме да излезе от гъстака.” Да, ама, подобен ефект не последвал.

„Нямаше какво друго да направим и аз влязох в къпинака. Когато приближих глигана, той се надигна и тръгна, минавайки близо до мене. В гъстото едва успях да завъртя пушката и с един изстрел във врата, той падна” – разказа Тихомир, който две години не бил виждал дива свиня.

„Няма следи и от Африканска чума. Прасетата вече имат имунитет. До момента имаме отстреляни пет животни” – завърши ловецът.

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ