Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Портокали и мандарини за по-добро здраве на кучето

За разлика от гроздето, авокадото и кайсиите – ман­дарините и другите цитрусови плодове не са токсични за ку­четата и не влизат в списъка с продукти, които могат да бъдат опасни за домашните животни. Но това не означава, че вие трябва да пълните постоянно купичката на своя питомец с мандарини и портокали. Тези плодове съдържат лимонена киселина и мненията на екс­пертите са разделени по отно­шение на това, може ли тя да предизвиква раздразнение на храносмилателната система при кучетата.

Според проучване на Аме­риканското дружество за пре­дотвратяване на жестокото отношение към животните (ASPCA) в листата, кората, сърцевината и семената на ци­трусовите плодове се съдържа различно количество лимонена киселина. Тя може да предиз­вика раздразване и може би дори депресия на централната нервна система, ако попадне в организма в твърде голямо ко­личество. Експертите смятат, че неголямо количество цитру­сови плодове едва ли ще пре­дизвика сериозни проблеми на кучето, освен може би незначи­телно стомашно разстройство.

Ветеринарният лекар Дейвид Дилмор обясни, че лимонената киселина не тревожи кучетата. Въпреки това, портокалите и мандарините съдържат високо количество захароза, поради което могат да предизвикат проблеми със стомаха, ако ва­шият любимец изяде твърде много такива плодове.

„Аз препоръчвам да се дават не повече от 1 или 2 парчен­ца на ден. Превишаването на това количество може да дове­де до затлъстяване или други проблеми, коментира доктор Дилмор. – Цитрусите наред с всякакви други лакомства не бива да съставляват повече от 10 % от ежедневното количе­ство калории, които получава кучето. Ако вие го подхранвате с нещо вкусно, следва да нама­лите основната порция с 10 %, за да предотвратите затлъстя­ване”.

Портокалите и мандарините, както и много други плодове, съдържат витамини и други хранителни вещества. Вита­мин С се съдържа в цитрусите в голямо количество, около половината от денонощната норма в един портокал и малко по-малко в мандарината. Хра­нителните вещества от цитру­совите плодове могат да бъдат от полза за имунната система на кучето. При някои животни екстремалните физически на­товарвания или стресът водят до недостиг на витамин С и в тези случаи за кучето ще бъде полезно получаването на до­пълнителни хранителни веще­ства. Но повечето кучета нямат нужда от такива добавки.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ