Потреблението на риба в Унгария се е удвоило през последните 10 години, но все още е под средното ниво за страните от Европейския съюз. Според последни данни средногодишният показател е 5,7 кг риба на глава от населението.
Унгарското правителство полага усилия за популяризиране на рибата като ценна и питателна храна. Даже държавният секретар Шандор Фаркаш наскоро сподели, че ще се стимулира устойчивото развитие на рибовъдството в селските райони на страната и особено по места, където няма изградена база. Същевременно ще бъде въведена търговска марка „Качествена унгарска риба“, която с атрактивни цени да конкурира месото на пазара и да спечели доверието на потребителите.
Припомняме, че Унгария няма пряк излаз на море и разчита изцяло на сладководно рибовъдство. Шаранът е най-популярната и предпочитана риба в страната – и от риболовци, и от кулинари. Най-големият водоем е езерото Балатон. Морски риби и дарове достигат до унгарския пазар изцяло чрез внос.