Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Повторно залагане на отрови в Благоевградско

Информираме ви за опасен прецедент в Благоевградско – повторно залагане на отрови след екологичната катастрофа през пролетта, в която загинаха над 30 белоглави лешояди и няколко диви животни.

На 12.10.2017 г. РИОСВ-Благоевград получи сигнал за намерени отровени дива свиня, кучета и птици между селата Долно и Горно Церово. Комисия, съставена от служители на РИОСВ, Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ), МВР и Българската агенция по безопасност на храните посети мястото и откри останки от дива свиня, лисица и домашно ловно куче.

Взети са проби от загиналите животни, които ще бъдат изпратени до лаборатория в Испания. Ще потърсим съдействието и на служебно куче на нашите колеги от БДЗП, обучено да търси и открива заложени отровни примамки и жертви, което ще подпомогне разследването! Надяваме се да няма лешояди след жертвите!

След месеци положени усилия, колонията в Кресненския пролом успя да се възстанови до 25 птици. Търпението ни към държавното обвинение се изчерпва, след като случаят от април все още „отлежава“, въпреки че местопрестъплението е открито и доказано от БАБХ.

Законът предвижда много строго наказание за такова престъпление срещу природата, ако то се докаже!

Този случай (рецидив) ще бъде описан надлежно и изпратен до служители в Европейската Комисия (Главна Дирекция „Околна среда“), откъдето се администрира Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ и Програма „Лайф+“.

Призоваваме ви, не използвайте отрови и съобщавайте за случаи, които знаете!! Отровите не подбират своите жертви – те са опасни за здравето на животните, но и на хората!

За повече информация и снимки: http://greenbalkans.org/bg/Otnovo_otrova_pogubva_divi_i_domashni_zhivotni_v_blizost_do_Blagoevgrad-p6457

Лице за контакти: Емилиян Стойнов – Фонд за дивата флора и фауна: 0878573841

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ