140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Пожари и разораване и на степите в Калиакра

Калиакра е защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000 заради редките птици и изключително ценната степна растителност.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ предупреждава, че институциите не си вършат работата по повод палежите и разораването на уникалните степи в района на Калиакра през последните седмици.

Калиакра гори, а няма никаква реакция от министъра на околната среда и водите или на земеделието и храните, заявяват природозащитниците, като добавят и липсата на реакция на прокуратурата и кмета на община Каварна.

От неправителствената организация споделят клип с пожари снимани от въздуха –https://youtu.be/a9X6vXCEB7w

През януари 2016 г. България вече беше осъдена от Съда на ЕС по иск на Европейската комисия, защото не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра и заради недостатъчна защита на територията, тъй като са допуснати проекти, увреждащи природата.

И сега – през втората половина на август и първата половина на септември – над 1000 декара степи на Калиакра бяха опожарени и разорани.

Коалицията „За да остане природа в България“ пита Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието и храните дали съществуват инвестиционни проекти, одобрени от тях за тази територия и ако да, какви са, както и дали ще спрат изпълнението им и предприемат възстановяване на унищожените местообитания.

Важно е също и дали прокуратурата ще започне разследване и наказателно преследване за унищожаването на местообитанието.

Природозащитниците питат още: прокуратурата ще разследва ли дали има престъпление при неправомерно извършената документална промяна на начина на трайно ползване на имота от пасище на нива и в това, че след установяването на нарушението през 2008 г. отговорните органи не са предприели действия по коригирането му.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ