Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Пожарите унищожават около 22 хил. хeктара гора годишно

Средногодишно пожарите отнемат горска територия, която е почти равна на нашето законно годишно ползване на дървесина, каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, който присъства на представяне на готовността на горските служители за активния пожароопасен сезон на територията на Югозападното държавно горско предприятие.

Зам.-министър Костов подчерта, че горските пожари през изминалите 20 години имат своите пикове, като най-големият е през 2007 година.

„Средногодишно губим около 22 хиляди хектара гора, която бива опожарена. Тоест средно годишно пожарите отнемат горска територия с дървесина, която е равна или почти равна на нашето законно годишно ползване на дървесина”, заяви зам.-министър Костов.

През последните години се подобрява оборудването на държавните горски предприятия с техника за борба с пожарите. Само за миналата година 5,8 милиона лева са инвестирани в техника и съоръжения, включително за пожаронаблюдателни кули. Инвестициите за тази година са 14 милиона лева.

“Статистиката показва, че 97-98% от всички възникнали пожари са причинени от човешка небрежност. За съжаление около 10% от пожарите са умишлени”, заяви зам.-министър Костов.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ