Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Позиция на ЛРС-Дряново относно АЧС

Управителният съвет на ЛРС „Стринава“ – Дряново на свое заседание, проведено на 13 юли 2018 г. разгледа направената промяна в Закона за лова и опазването на дивеча и декларира следното:

1.Предложената промяна и мерките, които се визират, няма да намалят опасността от появата и разпространението на африканската чума на територията на България. Според нас груповият лов на дива свиня в момента ще доведе до до­пълнително разпространение на заразата. Нещо повече, груповият лов на дива свиня е забранен в страните с африканска чума.

2. Гъстата растителност в този период на годината неминуемо ще бъде сериозна пречка за ефективното осъществяване на този метод на ловуване, което няма да даде желания ефект. Напротив, мигрирането на животните в други райони ще увеличи разпространението на заразата.

3.При гонките ще се използват ловни кучета, което ще доведе до изтребването и похабяването на рожбите на редица видове дивеч, което ще доведе до големи загуби за ловното стопанство.

4.В периода в месеците юли, август и септември са отпускарски месеци и районите на ловуване са населени от туристи, гъбари, събирачи на плодове и билки, хора добиващи дърва и дървесина и провеждането на лов ще доведе до нежелани инциденти и човешки жертви.

5.При провеждането на лов ще бъде нарушен брачният период на някои видове дивеч.

6.При значителната миграция трудно ще се установява редуцирането броя на дивата свиня.

Според нас промяната в Закона за лова и опазването на дивеча в този му вид няма да доведе до някакъв ефект, а на­против, ще нанесе вреди на ловното стопанство в България.

Настояваме приетите изменения за Закона за лова и опазването на дивеча да бъдат върнати в Народното събрание за преразглеждане и гласуване.

Вярваме, че разумът ще надделее!

Председател на УС: (Р. Рачев)

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ