Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Позиция на ЛРС-Оряхово по повод общото събрание на НЛРС-СЛРБ

ОТКРИТО ВЪЗМУЩЕНИЕ

на ловно-рибарско сдружение „Сокол” – гр. Оряхово

от проведеното общо изборно събрание на Националната ловна организация

 

ГОСПОДА,

Срам и позор. Възмутени сме от водещите на общото събрание поради факта, че по най-бързия начин закриваха и при първия избор и при втория избор на председател на Съюза разискванията по жизнено важни въпроси. Не можехме да се изкажем. Явно това е предварително нагласено. Както и много други неща, свързани с конгреса. Затова решихме да изкажем своето мнение по няколко въпроса. Относно изказването на новоизбрания председател на НЛРС Васил Василев.

Господин Василев, не можем още пряко да ви наречем председател защото предполагаме, че има достойни хора в тази държава, които ще сезират съответните органи около вашия избор. Но ще ви отговорим на това, което вие казвате от трибуната на националното общо събрание. Заблудихте всички. Много от присъстващите не вникнаха в същността  на това, което казахте. Препратихте ни към държавата и към държавния орган. Но ние ще ви кажем едно, господине, държавата е съвкупност от хора, които създават своите институции за да служат именно на тези хора. И, ако има заинтересовани да искат, могат да защитят интересите си. Но в тази организация това не се получава. Послушни сме във всяко отношение. Ние долу по места ловците сме поставени на колене. Слушаме ви, гледаме ви, но не можем да се възхищаваме. Второ, препратихте почти по всички въпроси, които трябва да решава националната организация, към дружинките и сдруженията по места. Но, господине, вие или не виждате или не искате да разберете. Не се интересуваме колко години сте в съюза, но нищо не сте разбрали. Не сте разбрали, че по вашата таблица, която изнесохте зад трибуната 35 сдружения най-малко са в състояние, което може да доведе до фалит. Други 35, които посочихте по-надолу, едвам свързват двата края. За нас не искаме да казваме нищо. Въпреки, че не сме в тази категория опитваме се да свържем двата края. Вие поинтересували ли сте се какви заплати получават в ловно рибарските сдружения. Дали някои от тези сдружения могат да си позволят да покрият поне фонд Работна заплата на собствените си специалисти. Да не говорим за други, които трябва да има по тия сдружения. Вие казахте, че и охраната е работа на сдруженията по места. Да, ама не. Нито счетоводители, нито охрана с тези средства може да се поддържат. Защото нашите ловци по места са бедни. Не могат да си позволят членски внос, който ще бъде убийствен за тях. А предполагаме, че вашата каца в Ловно-рибарския съюз не е празна. Но как я изпразвате никой нищо не може да разбере  защото ние нищо не разбираме какво става горе. Не разбираме и друго – вие наистина заинтересован ли сте да има Национална ловна организация, която ние искаме, но не от този модел. Един пример само. Израел по пътя на комуните стана велика държава. Ние не знаем от кой да се учиме, но предполагаме, че и вие не знаете. Предполагаме, че нищо не правите за нас – обикновените ловци. Не откликвате изобщо на никакви техни проблеми. Във вестниците и списанията ви се отпечатват неща всичко друго, но не и проблемите на ловците. Защото трябва да угодим на големите началници.

Възмутени сме от това, че едно говорим – друго вършим. Никой не ви е дал право през главата на общото събрание на гр. Оряхово, при условие, че те се намираха пред вас, да разговаряте и искате отговори дали някой желае да бъде член на УС. При условие, че са ви представени съгласно указанията протоколно решение с подписи и печати, на което са присъствали бившите председатели на Съюза Иван Петков и Стоян Кушлев и други служители от системата на Ловно рибарския съюз. Да не говорим, че присъстваха и гости и най-вече Северозападно горско предприятие в лицето на неговия директор Цветков, директора на РУГ – Берковица инж. Сашко Каменов и директора на ДГС – Оряхово. Присъстваха и няколко видни юристи. Вие най-подло се подиграхте и стигнахме до убеждението, че като ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша. Това, което го спускате долу по места, е прах в очите на младите колеги, председатели на сдружения и актива, с който работим. Стигнахме до убеждението, че който и да се предложи за член на УС, макар, че сте го отбелязали в вестника 25 брой, че сме спазили всички указания, представили сме декларации в секретариата на общото събрание, вие най-нагло ни отговорихте – на мен никой нищо не ми е давал. Защо трябва на вас да се дава, г-н Василев? Вие и другите сте потенциални кандидати. Не се знае дали ще бъдете избирани. Дали сме го там, където трябва за да разберем, че всичко е манипулация. Има органи. Ако са заинтересувани, нека вникнат в този избор. Но никой не ви е дал право еднолично да решавате въпросите. Делегатите могат да изхвърлят всеки, това е тяхно право. Но не и вие, господине. Да не изнасяме много други неща, които са за друго място. Дано не се наложи да се дава обяснение по това общо събрание на други места. Поради което ние решихме да изнесем нашата болка, а вие тълкувайте така, както си желаете.

Но, драги ловци, изисквайте от тази организация. Защото хората, които я наследиха и я наследяват, се ползват от вас. А дали ще ви дадат нещо, е отделен въпрос.

Горното с болка и възмущение, което може би ще прерасне в излизане от тази организация, въпреки че я желаем, но не желаем да се подиграват с нас. Желаем да членуваме в  организацията тогава, когато ръка за ръка ще решаваме всичките проблеми на обикновените ловци, които членуват съгласно законите в нея.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ