140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Предложение – GPS-и да следят ловците на хищници

лов на хищници

Ловците, които получават разрешения за извършване на индивидуален лов на вреден дивеч, да бъдат проследявани с помощта на GPS-и – за такава идея съобщава Татяна Байкушева в сайта на “Черноморски фар” – Бургас.

Това се налага, тъй като често се случва желаещите да стрелят по чакали, вълци и лисици, да се събират в групи, което законът не разрешава. Предложението е направено по време на Съвет по лова, провел се на 20 септември в Бургас.

В заседанието са взели участие представители на Регионалната Дирекция по горите, Югоизточно държавно предприятие, ловните стопанства, Агенцията по безопасност на храните, РИОСВ и Областна управа. Съветът по лова заседава няколко пъти в годината.

Този път по време на форума е било разгледано писмо на Изпълнителната агенция по горите, във връзка със зачестили прояви на бракониерство при индивидуален лов на хищници. В него не се е визирал само Бургаски регион, а се говори за цяла България.

„Става така, че определени хора взимат разрешителни за лов на вреден дивеч. Но вместо да ловуват сами, се събират в групи. И правят нерегламентиран групов лов.

При този вид лов не се изисква придружител от горското стопанство, от държавния орган. Така че нещата остават изцяло на съвестта на ловеца“, каза в интервю за „Черноморски фар“ инж. Венелин Радков, директор на Регионалната дирекция по горите в Бургас.

По думите му са налице сигнали, че се допускат нарушения при този вид лов.

„По време на Съвета по лова имаше много рационални предложения как да се обозначават тези хора, които ще ходят на лов – евентуално с GPS-и, по електронен път, с приложение в смартфоните, ако е нужно. За да знаем ние като контролен орган на кое място кой в даден момент ловува.

По начин, подобен на този, по който се извършва контролa при търговията с дървесина. Идеята е да се направи проследяване в реално време при индивидуалния лов на хищници. Законът е категоричен. Този лов е разрешен да се извършва само индивидуално“, коментира още инж. Радков.

Инж. Венелин Радков, директор на Регионалната дирекция по горите в Бургас

лов на хищници

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ