140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Председатели на ловни сдружения от Централна Южна България се срещнаха с омбудсмана

Николай ЧАПАНСКИ        

Ръководствата на десет ловно-рибарски сдружения от Централна южна България се срещнаха с омбудсмана на Република България Мая Манолова в Пловдив. Срещата беше инициирана от ЛРС-Пловдив и неговият председател доц. д-р Васил Паница с подкрепата на ръководствата на ловните сдружения от Смолян, Сливен, Хасково, Първомай, Харманли, Брезово, Любимец, Казанлък, Дряново и Славейно. Всички те са против някои от предлаганите промени в Закона за лова и опазване на дивеча, където се вменява задължението на ловните сдружения, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, да назначават по двама ловни надзиратели. Ловните сдружения са категорично против продължаващата практика държавен орган, каквато е ИАГ към МЗХ, да определя чрез закон или подзаконов нормативен акт задължителни щатни бройки в неправителствени организации, каквито са ловните сдружения. Според доц. д-р Васил Паница това подменя фундамента на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и превръща ловните сдружения в „правителствени ловни филиали“. Другият негатив около промените е, че тези средства, които ще се заделят за заплати, осигуровки, джипове и гориво на тези две щатни бройки, ще се отнемат от средствата, предвидени за разселване на дивеч.

Ръководствата на ловните сдружения също така настояват актовете на министъра на земеделието и храните относно ловните територии да бъдат обжалваеми, а не както досега без право на обжалване. Постави се и категорично искане за тотална забрана на избиването на животни в заградени територии и премахване на оградените площи, където се държи дивечът, защото това е не само нехуманно, но и създава лош имидж на ловците като цяло.

Другият актуален въпрос, за който ловните сдружения ще очакват съдействие, е свързан с премахването на задължителната граница от 70 хектара за прием на ловец.

Ловците поставиха и въпроса за стопанисването на елитното стопанство за елени лопатари „Студен кладенец“, което от близо 50 г. насам се стопанисва от Националното ловно-рибарско сдружение. Те очакват съдействие държавният орган да издаде разрешително за по-дълъг срок на стопанисване, поне за 15 г., а не както сега – за 1 г., което меко казано е несериозно, заяви доц. д-р Васил Паница.

Всички присъствали на срещата в Пловдив са доволни от отношението на националния омбудсман Мая Манолова, която се ангажира да сезира по тези въпроси парламента, а ако се наложи и Конституционния съд.

На края на срещата представителите на ловните сдружения подариха на Мая Манолова ръчно изработен ловджийски нож.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ