Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен повдигна въпроса за преразглеждане защитния статус на вълка

фон дер лайен

Завръщането на вълка в Европа е “реална опасност” за добитъка и човешкия живот, предупреди Европейската комисия в понеделник, когато обяви планове за преразглеждане на статуса на защита на вида.

Предстои вземане на решение дали да се понижи природозащитния статус на вълците, като бъдат събрани съответните данни от местните общности и учени след нарастващите призиви от европейски фермери.

„Трябва да разполагаме с актуална информация и данни за състоянието на вълка, за да можем да предприемем по-нататъшни действия“, каза говорител на Европейската комисия.

фон дер лайен

В момента видът е строго защитен съгласно Директивата за местообитанията, приета през 1992 г., която забранява умишленото улавяне или убиване на вълци в дивата природа.

Но глутници вълци наскоро се завърнаха в регионите на ЕС, където са отсъствали от десетилетия, нападат добитък и подхранват напрежението в земеделските и ловните общности.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше лично засегната през септември миналата година, когато нейното 30-годишно пони Доли беше убито от вълк в Североизточна Германия.

„Концентрацията на глутници вълци в някои европейски региони се превърна в реална опасност за добитъка, а потенциално и за хората“, каза фон дер Лайен в изявление на 4 септември.

Вълк уби понито на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен

Дерогациите от Директивата за местообитанията позволяват на земеделските стопани да предприемат целенасочени мерки за защита на своите култури и поминък, като например използване на „меки“ капани за вълци.

Фон дер Лайен призова местните и националните власти „да предприемат действия, когато е необходимо“, като прилагат такива дерогации.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ