140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Председателят на ЛРД-Килифарево ликвидира вълк

Милка ДЕНЕВА

Председателят на ловната дружина в гр. Килифарево Станислав Денчев се справи с млад, двегодишен вълк. По време на ловен излет за диви свине той забелязал хищника и успял с един изстрел да го повали.

Това е вторият вълк, ликвидиран през тази година в планинския район на Великотърновската община. През зимата, в един от последните дни за лов на дива свиня, Розен Трифонов от дружината в съседното на Килифарево село Плаково с един изстрел повали голям хищник с тегло около 70 кг.

Тази есен, при откриването на свинския лов, ловците забелязали в този край пет вълка и след сполучливия изстрел на Станислав Денчев пресмятат, че са останали четири.

Такива хищници не се срещат чак толкова често на територията на Великотърновската община и засега няма сериозни оплаквания от стопани за пострадали домашни животни. По време на тазгодишното пролетно преброяване на дивеча са отчетени осем вълка – по един в землищата на селата Дичин, Русаля, Хотница, Райковци и по два в района на Ново село и Самоводене.

Според някои може би дружините от съседни села са преброили едни и същи вълци и те вероятно са по-малко от отчетените. Запасът на тези хищници през последните пет години се движи между шест и осем екземпляра.

През 2013 г. търновските ловци отстреляха четири, през следващата – два. Миналата година не беше отчетен нито едни убит вълк, а за 2016 г. те са вече два.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ