Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Председателят на НЛРС-СЛРБ запозна министъра на земеделието с основни проблеми пред ловната общност (ВИДЕО)

министъра

По време на откриването на ловния сезон на прелетен дивеч в ловностопанския район на ЛРД-Челопечене председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев запозна министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с основни проблеми пред ловната общност.

Той говори на първо място за бракониерските прояви, които нанасят щети на дивечовите популации, като подчерта, че най-често установените случаи на престъпления срещу дивата природа въобще не стигат до съда и досъдебните производства се прекратяват. Инж. Василев поиска съдействие за промени в НПК, тъй като постановките в него са неадекватни на съвременната действителност.

Не по-малък проблем е опазването на дивечовите местообитания в земеделските площи, където интензивното земеделие е подчинено на стремежа на производителите да получат максимален добив от земите си, което често разрушава местообитанията на дивите животни. От министъра инж. Василев поиска съдействие за воденето на ползотворен диалог със земеделците, за се стигне до прилагането на конкретни мерки, които наистина да доведат до подобряване на дивечовите местообитания като, например, забавена почвообработка след жътва и да има реален контрол върху употребата растителнозащитните препарати. Това са мерки, които не биха попречили на стопанската дейност, но биха съдействали за опазването на биоразнообразието и местообитанията.

Среща Василев - Вътев
Срещата между инж. Васил Василев и Кирил Вътев

Министър Вътев заяви, че е запознат с повечето проблеми на ловците у нас и предизвикателствата пред тяхната дейност по обогатяване и опазване на дивата природа и обеща съдействие от министерството за тяхното решаване. Колкото до бракониерството бе категоричен, че не е толкова важно да има регистър на бракониерите, колко те да получават ефективни присъди. Той подчерта, че каквито и промени да се направят в законодателството, ако то не се прилагат от правоимащите органи, ефектът ще е малък.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ