Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Предстои всеобхватен мониторинг на рибните запаси в Черно море

По инициатива на ЕК, всички черноморски страни се включват в мащабно изследване и контрол на рибните ресурси. Най-после тръгва решаването на големия въпрос за мониторинга и управлението на рибните запаси, който да обхваща цялата акватория на Черно море. Този път в него се включват и страните, които не са членки на Европейския съюз.

Това става по съвместна инициатива на EС и Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) към ФАО – Организацията по прехрана и земеделие към ООН, в която членува Турция, а Украйна, Русия и Грузия подкрепят дейността й, съобщи за в. „Черно море” ихтиологът и морски еколог доц. д-р Виолин Райков, от Института по океанология към БАН.

По неговите думи такъв цялостен мониторинг ще се проведе за първи път. Досега се правеше от Генералната дирекция по морско дело и рибарство към ЕК и беше задължителен само за черноморските страни членки на ЕС – България и Румъния, които имат нищожен дял от размера на риболова. За Русия не се знае точно, но на Турция се падат над 80% от общия улов. Все пак нейният бряг е 1200 км и е много по-дълъг от останалите страни, имащи излаз на Черно море.

Предвижда се да бъде извършено мащабно изследване на промишлените запаси от риба. То ще обхване както дънните видове калкан, акула, барбун, меджид, така и пелагичните сафрид, лефер, паламуд, хамсия.

За тези и други предвиждани дейности по мониторинга може да прочетете в бр. 42 на „Рибар“.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ