Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Принудително зарибиха река Искър с каракуда

Поради планирани ремонтни дейности и необходимост от източване на водата, досегашното местообитание на 350 кг каракуда – контактният резервоар на пречиствателната станция в Кубратово – стана неподходящо място за презимуване на рибата.

Специалистите от „Софийска вода“ съгласуваха намеренията си с компетентните органи и решиха, че е най-уместно рибата да се пусне на свобода във водите на преминаващата наблизо река Искър. Междувременно досегашните обитатели на резервоара бяха изследвани от експерти от специализираната лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните. Пробите не показаха наличие на опасни за човешкото здраве тежки метали и елементи. От там потвърдиха, че рибите са в отлично здравословно състояние.

И така, в реката край столицата принудително се озоваха на свобода 350 кг отрасли каракуди, сред които е имало представители и на двата обособени вида: златисти и сребристи.

През контактния резервоар на ПСОВ Кубратово преминава пречистената отпадъчна вода на пречиствателната станция, една от най-големите на Балканите и сред първите по енергийна ефективност сред близо 3000 подобни. Успешното реинтродуциране на рибите в Искър ще допринесе за биоразнообразието.

За някои факти относно екологичното състояние на река Искър може да прочетете в бр. 45 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ