140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Притесняват промените в сроковете за ловуване

Какви са впечатленията ви от празника на ловците от Югозападна България?

Грандиозно събитие. Едно добро начинание за сдружаването на ловците от нашия регион. Този празник не ни попречи в Петрич да си направим и нашия традиционен ловен събор – колкото повече, толкова по-добре, тъй като тези събития показват на обществото каква задружна сила са ловците като пазители на българската природа.

Специално за Петрич мога да кажа, че колегите, които присъстваха на първия събор през 2015 г., споделиха впечатленията си със своите дружини и сега сме много повече. Миналата година се заехме с организацията три сдружения, тази към нас се присъединиха колегите от Разлог, дано догодина да дойдат и другите.

Очакват ли ловците от Петрич с нетърпение новия ловен сезон?

Определено. Миналата година не бе от най-успешните за нас. Основните причини според мен бе наличието на много добра реколта от кестени и тяхното събиране продължи няколко месеца. Около месец и половина продължи събирането на гъбите манатарки. Берачите и гъбарите се задържаха в местообитанията на дивите свине – основен обект на лов при нас – и прогониха дивите животни.

Сега очакванията за новия сезон са за повече слука, тъй като е извършено сериозно подхранване на дивеча и той присъства в нашите ловни полета.

Предстоят законови промени. Вашето мнение за тях?

Мисля, че основните ни изисквания към промените в ЗЛОД, които бяха обсъдени още на националното съвещание с председателите на ловното-рибарските сдружения, членове на НЛРС-СЛРБ, ще бъдат приети. Става дума да се парират възможностите за разцепление на сдруженията, като  в закона се вкара изискването две дружини да образуват ново ЛРС само ако имат общи граници, както и заповедите на министъра на земеделието и храните за промяна на ловностопанските райони да може да се обжалва.

Напълно съм съгласен предложението за групов лов на сърна да отпадне, но с притеснение следя въпроса със сроковете за ловуване на някои видове дивеч. Колегите от Гърция започват сезона на дива свиня още на 15 септември и ако ние стартираме много след тях, няма да намерим никакъв дивеч.

Идеята за увеличаване на ловната стража е добра, но малките сдружения ще изпитат финансови проблеми, ние, макар и трудно, ще се справим.

Мнението ви новосъздадения интернет сайт „Дивото“?

Възможността сдруженията да споделят сами статии и снимки от своите събития е много добра идея. Ние дори имахме намерение да създадем собствен сайт по този повод, но сега ще видим. Колегите трябва да знаят какво се случва в техните сдружения, а също така и на национално ниво.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ