140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Приветстваме появата на новия сайт “Дивото”

Г-н Цеклеов, тази година ЛРС-Разлог за първи път участва на регионалния ловен събор на сдруженията от Югозападна България, който се проведе на 9 юли. С какви впечатления останахте?

Да, тази година участваме за първи път в регионалния ловен събор, който се превърна в един уникален празник. Много е приятно да виждам толкова много хора, обединени, радостни и горди. Догодина очаквам и колегите от другите сдружения да бъдат с нас, а ние, ловците от Разлог, вече завинаги сме заразени от идеите и традициите на ловните събори.

Съвсем скоро ще бъде открит новият ловен сезон. Какви са надеждите на ловците от Разлог?

Нашите членове останаха доволни от резултатите през миналата година. И сега сме извършили сериозно подхранване на дивите свине, които са основният обект на лов при нас. През миналото лято прелетът на пъдпъдъците беше слаб, но сега очакваме успешни ловни излети. Аз, например, си купих ловен помощник птичар и с нетърпение очаквам началото. Като цяло нашите ловци са оптимисти, забелязват се дивите свине край хранилки, дивеч има.

Единствено всички очакваме дали ще бъдат променени сроковете за ловуване на дива свиня, тъй като такива изменения се предвиждат в закона и могат да ни лишат както от брой излети, така и от най-подходящото време за тях.

Наистина предстоят промени в ЗЛОД. Вашите очаквания?

Една от промените е свързана с увеличаването на ловната стража. Според мен това е необходимо, тъй като едно от най-важните задължения на ловците е опазването на дивеча. Нашето сдружение няма да има проблем с назначаването на двама ловни надзиратели, но вероятно по-малки организации от нашата ще имат финансови проблеми.

Забраната за употреба на капани за улов на жив дивеч е една от най-полезните промени в закона. Излавянето на дивеча в ловностопанските райони на дружите причини много главоболия на ловците и навреди сериозно на дивечовите запаси.

Имали ли сте проблеми с ваши дружини, които искат да нарушат единството на ЛРС-Разлог?

Има една такава дружинка, но зная, че се предвиждат законови промени и в това отношение, така че да не може разцеплението да става толкова лесно. Изискването за общи граници между дружините, опитващи се да създадат ново дружество, и възможността да се обжалват заповедите на министъра на земеделието и храните ще пресекат нездравите опити на някои хора да вредят на ловните организации.

Новият сайт “Дивото” на фирма „Сокол-БЛРС“ ще даде възможност на сдруженията от страната сами да публикуват информация за своята дейност. Как ви се струва тази идея?

Приветствам появата на новия сайт. Трябва да има прозрачност в дейността на сдруженията, да можем да получаваме информация какво правят колегите от цялата страна, да обменяме опит по този начин. Появата на още една ловна медия е нещо добро за информираността и прозрачността в дейността на ловните организации.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ