140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Приют за магарета отвори врати в Гоцеделчевско

Първи по рода си приют за стари магарета отваря врати в България, съобщиха медиите. На площ от 250 декара в гоцеделчевското село Баничан са изградени три конюшни, в които могат да живеят до 60 животни. При нужда пространството може да бъде разширено и да поеме 120 магарета, които вече не са нужни на стопаните си.

За животните се грижат ветеринарен лекар и 9 гледачи, като са осигурени и достатъчно места за паша.

Магаретата са едни от най-служещите на човека животни и едновременно с това най-зле третираните, категоричен е Константин Антов от организацията за защита на животните”Ветеринари в действие”.

След десетилетия служба магаретата обикновено биват продавани за месо в незаконни кланици. А приюта “Долината на магаретата” дава алтернатива на собствениците, обясни Антов.

Приютът се намира в красива долина на площ от около 250 декара. Изградените три конюшни, които Антов нарича „магарилници”, имат 17 обитатели засега.

Това не е първата инициатива на “Ветеринари в действие”. Организацията вече от няколко години полага грижи за близо 200 магарета в 12 населени места около Гоце Делчев.

„Нашият основен стремеж е насочен към това да помагаме на стопаните – да ходим по места, да подрязваме копитата на магаретата, да ги лекуваме, да извършваме профилактика, за да може животните по-дълго да служат”, каза Антов.

В момента в “Долината на магаретата” има място за 60 животни. При необходимост обаче може да се осигурят подходящи условия за двойно повече магарета.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ