140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Прокуратурата: Не се контролират добре оръжията

Неефективен контрол на МВР над притежанието на оръжия и боеприпаси и над дейността на частните охранителни фирми са констатирали чрез поредица от проверки от Върховната административна прокуратура, съобщи заместник-главният прокурор Ася Петрова, цитирана от Факти.бг.

Тя даде за пример трима осъдени охранители за побой с бухалки, на които разрешителните за оръжия не били отнети. Имало редица такива случаи, при които на осъдени разрешителните не са отнети. Както и на лица с психически заболявания.

Няма единен регистър по закона за боеприпасите, който трябва да съществува и да се поддържа от МВР. В него трябва да е цялата информация за всички оръжия, за разрешителните и за отказите, каза още Петрова.

От държавното обвинение признаха, че нямат механизъм, по който да принудят вътрешното министерство да подобри контрола и да създаде задължителните по закон регистри. От прокуратурата се заканиха да продължат с проверките.

По думите на главният секретар Георги Костов, все пак регистър има, но работи от 2013 година и от тогава се нанасят данни. Той е обещал поне един от регистрите да стане около ноември 2018 година.

След проверката е установено, че общо 211 484 фирми и граждани притежават разрешения. Близо половината имат разрешение с цел самоохрана. Много малко са тези, които имат разрешения за ловна дейност и охрана.

Вече са издадени 1067 акта за нарушения и 1029 наказателни постановления. Над 900 са отнетите разрешителни.

Започнала е и втора проверка по спазване на закона. Така са били проверени над 120 000 човека и фирми. Това обаче не са били всички, които МВР е трябвало да провери. Причината е недостатъчно хора. Издадени са били още 193 акта, а над 100 са отнетите разрешения.

Сред нарушенията е установено, че най-често не се подновява в срок разрешението за притежаване на оръжие. Когато се издава разрешение за притежаване на оръжие с цел самоохрана, МВР се задоволява само с декларация и не се правят допълни проверки.

Така един човек имал разрешение за картечница с цел самоохрана.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ