140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Прострелян блатар, пак обвиняват ловците

рентенография на простреляна птица

В събота в Спасителния център на Зелени Балкани постъпи женски тръстиков блатар, жертва на бракониери от района на Карлово! Това съобщава д-р Христина Клисурова – ветеринарен лекар и връзки с обществеността от Спасителен център за диви животни, Зелени Балкани.

Птицата е била намерена, в безпомощно състояние, край път в покрайнините на града. Прегледа и най-вече последвалите рентгенографии, недвусмислено доказват, че възрастната птица е била жертва на бракониери. На снимката ясно личат не само фрактурите на крилото, но и две от сачмите, причинили страданието на блатарката.

Излишно е да споменаваме, че тръстиковият блатар, както и всички хищни птици в България, са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не са предмет на лов, напомня д-р Клисурова.

Вероятно тази женска отглежда някъде малки, които без нея са обречени на смърт. Значи с това си действие закононарушителят обрича не една, а поне 4 птици. Птици, чиято храна е мишки и мишевидни гризачи, с което можем смело да заявим, че са само и единствено в полза на хората.

Нарушителят не е открит, макар д-р Клисурова да твърди: “смело заявяваме, че птицата е простреляна именно от ловец” поради факта, че “първата простреляна птица за сезона постъпи в Спасителния център в първия ден от откриването на ловния сезон у нас.”

Изчакваме доказателства и мерки от компетентните органи.

Рентгенографията, на която личат две от сачмите в тялото на птицата.

рентенография на простреляна птица

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ