Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Протест на риболовците!

Протест на риболовците:

„Язовир Яденица???

Не искаме още един „Цанков камък” на шията ни!”

НЕК готви нова далавера „Цанков камък”II – язовир Яденица, този път в Рила планина, а медувременно пресуши вече два пъти река Въча под Цанков камък и всичката риба в реката измря.

Сдружението на пъстървовите риболовци „Балканка” организира на 25 юли 2017 /вторник/, от 8.00 до 9.30 ч. пред сградата на Министерството на околната среда и водите на бул. „Мария Луиза” №22, София, протест против изтребването на пъстървата в река Въча, заради язовир „Цанков камък”, и против допускането следващата подобна далавера с язовир „Яденица”.

Скандалният язовир „Цанков камък” не само коства на всички ни над милиард, но е и причина за унищожението на популацията от пъстърва по река Въча, недоволстват въдичарите. Течащият като решето заради карстовите скали язовир е пресушен от НЕК, за поредното търсене откъде изтича водата и поредното бетониране на коритото му. Язовирът се изпуска с прекъсвания, като в коритото на реката под него ту тече бясна вода, ту не тече нито капка – в последния месец реката вече два пъти остана суха като барут.

При първото спиране на източването преди две седмици тонове риба останаха на сухо и измряха. При последвалото ново изпускане умрелите риби бяха отнесени. В края на миналата седмица НЕК отново пресуши реката напълно, като този път риболовците направиха снимки и видеоклипове. МОСВ беше информирано още първия път и не направи абсолютно НИЩО!

Потресаващите кадри, може да видите тук: http://dams.reki.ba/0497-dam/2017-07-15. На същия участък под язовирната стена се провеждат републиканските първенства по риболов на пъстърва и мястото е зарибено с парите на въдичарите, както и със средства от Българската федерация по риболовни спортове.

От НЕК се оправдават с поредния ремонт и наливане на пари в безумната гордост на съвременната българска хидротехника. Държавната компания не обелва и дума за престъпното начинание да се построи язовир на място, където водата просто потъва в скалите. Този безумен проект обаче не е повод за изтребване на тонове балканска пъстърва.

Риболовците излизат и против опита на правителството да допусне повтарянето на далаверата „Цанков камък”, този път в Рила планина. На заседание в МОСВ на 25 юли се очаква да одобрят скандалните доклади по ОВОС за проектирания яз. „Яденица”, който напълно ще съсипе едноименната река. Нещо повече, под благовидния предлог за увеличаване на капацитета на ПАВЕЦ „Чаира, управляващите готвят страшна далавера като повторят едно към едно престъплението „Цанков камък”!

Язовир „Яденица” ще бъде построен в геоложки условия, по лоши от карета на Въча. Множеството разломи, тектонски нарушения и пукнатини в ложето на язовир Яденица в Рила гарантират, че и новият язовир ще глътне стотици милиони за бетонирането на цялото му корито, а бездънната далавера ще продължава с подобно наливане и доливане на бетон в „ремонти” с години. За пъстървата, за определената защитена зона от Натура 2000 “Яденица” или за нарочно необявената зона от Натура 2000 Рила Буфер, които ще бъдат унищожени, както и за опазването на природата, никой не мисли. Още по-малко се мисли за средствата на данъкоплатците, които ще се изхарчат безумно.

Рибарите очакват яз. „Яденица” да стане ново епохално източване на държавни и европейски средства. Припомняме, че цената на язовир „Цанков камък” ескалира многократно под вещото ръководство на хидролог номер едно на републиката. Сега отново съвременната българска хидротехническа мисъл се е съюзила в умисъл да загроби няколкостотин милиона в неособено ефективен проект, само и само за да оправдае смисъла от съществуванието си.

Припомняме на всички още едно предходно безумие – деривация Джерман-Скакавица. За да се докаже нуждата от тази деривация, цяла София беше на оставена на режим на водата от кмет – професор в Хидротехнически факултет на УАСГ, а самата деривация не е събрала и една капка вода, откакто е построена! Едното й водохващане вече се е разпаднало даже!

Язовир Яденица е с обем на каменно-насипната стена 2.5млн кубически метра. Полезният обем е само 9.2млн кубически метра, а мъртвият обем – 4.3млн кубически метра. Отношението на полезен обем на водата, към обем на стената, и отношението на полезен обем, към мъртъв обем, определят чудовищна неефективност на язовир Яденица. По тези показатели той ще е най-глупавия язовир в света! За сравнение: при язовир Искър например, тези показатели са няколко хиляди пъти по-високи.

Освен горното, язовир Яденица ще се строи в опасна сеизмична зона! По трасето на реверсивния напорен тунел до язовир Чаира има поне 10 /десет/ тектонски разлома! Яденишкият разлом, широк около 30 /трийсет/ метра, минава по ръба на язовирното легло и непосредствено до стената, в зоната на енергогасителя. При такива условия нормите за проектиране на сгради и съоръжения в сеизмични райони ЗАБРАНЯВАТ строителството на язовири, заради рисковете за населените места под язовира!

А защо протестът ще е пред МОСВ, а не пред Министерство на Енергетиката?

По цитираните проблеми и по много други, сдружение Балканка е внесло в МОСВ възражение срещу доклада за ОВОС на язовир Яденица. Резюме на най-важните неща може да бъде свалено от следния линк:

http://dams.reki.bci/uploads/Docs/Files/2017 07 23 Yadenitsa RESUME.pdf

Описаните проблеми обаче, няма да попречат на Висшия Експертен Екологичен Съвет на МОСВ да одобри докладите за поредното престъпление на НЕК. Защото има доста пари да се разделят между участниците на всички нива – проектанти, консултанти, експерти, проучватели, строители, доставчици и т.н. И най-важното – всичките тия ще има какво да отчислят на когото трябва! Точно както стана с другото престъпление на НЕК – Цанков Камък.

МОСВ ще разреши строителството на новия язовир Яденица и не е луд тоя, който лапа баницата… Затова протестираме пред тоя, който ще му я даде!

Сдружение Балканка се надява и прокуратурата да се задейства по двата случая, както и по случая с деривация Джерман Скакавица. Да се види кой ги е проектирал, кой им е писал докладите по ОВОС, кой ги е одобрил и пр., и да им се потърси отговорност на тия мошеници!

За контакти – 0887 931 241 Димитър Куманов

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ