140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Протестите на испанските ловци спасиха пъдпъдъка като ловен обект в страната

протест на испанските ловци

Натискът на ловните организации в Испания на национално и регионално ниво принуди Комисията по флора и фауна към Министерството на екологичния преход и демографски предизвикателства (MITECO) да отложи гласуването на предложението за класифициране на пъдпъдъка като застрашен вид.

Комисията бе убедена, че предложението, което щеше да бъде взето въз основа на искане от SEO-BirdLife, не взема предвид научните данни, събрани чрез проекта Coturnix (латинското наименование на пъдпъдъка), и затова позицията на министерството бе променена.

Натискът и публичните изобличения на испанските ловни федерации накараха MITECO да отложи гласуването на предложението за каталогизиране на пъдпъдъка като вид застрашен от изчезване, каталогизиране, което би забранило лова на този мигриращ вид, тъй като той щеше да бъде изваден от списъка с обектите на лов.

Самото министерство е информирало Кралската испанска ловна федерация (RFEC), че това отлагане е следствие на изчерпателен доклад от Artemisan Foundation относно данните от проекта Coturnix, който Министерството на земеделието, рибарството и храните (MAPA) изпрати до MITECO. Тази информация е разгледана от Научния комитет и впоследствие предадена на членовете на Комитета за флора и фауна. След като документацията бъде обсъдена, Научният комитет ще реши дали да промени или не съдържанието на своето становище, за да го разгледа на ново заседание.

протест на испанските ловци

Това решение беше взето само ден, след като стотици ловци и  ръководители на испанските регионални ловните федерации се събраха пред вратите на министерството, за да предотвратят забраната на лова на пъдпъдъци и поискаха оставката на министър Тереза ​​Рибера заради нейните антиловни политики, които задушават този сектор и демонстрират неуважение към ловната дейност.

„Днес успяхме да спрем опита за забрана на лова на пъдпъдъци, но трябва да останем нащрек, за да продължим да защитаваме правата си, тъй като знаем, че министърът ще опита отново и ще направи всичко възможно да изпълни тази нова антиловна мярка” – категоричен бе президентът на RFEC Мануел Галардо.

Всъщност много е важно, че протестните акции на ловната общност бяха подплатени с данните на научните среди и това се превърна в категорична демонстрация срещу едно идеологическо решение, което няма нищо общо с технически или научни критерии.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ