Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Проведе се двудневен форум на БАБХ в Пазарджик

Димитър КОНСТАНТИНОВ

Днес – 12 септември, в пазарджишкия хотел „Хебър“ завърши работната среща на Българската асоциация по безопасност на храните (БАБХ) с представители на ръководствата на всички местни структури на организацията. На конференцията беше разгледан широк спектър от актуални теми, свързани със здравословни проблеми по фермено и домашно отглежданите животни, както и дивеча.

Основната тема, която интересуваше ловците, беше африканката чума по свинете. Тъй като през този удължен ловен сезон, ловците трябва да отчетат 120 хил. отстреляни диви свине, за да се редуцира популацията в страната, извършването на химически анализ за АЧС на пробата от всяко животно би било твърде скъпо, тъй като всяка от тях струва 30 лв.

Ловците подготвят пробите за трихинела и АЧС.

Бяха обсъдени някои проблемни моменти в работата на регионалните лаборатории, както и сроковете, в които се извършва всяка от тях.

Към  момента, според ръководството на БАБХ, основният проблем, който трябва да се реши в най-кратки срокове, е ликвидирането на свинете, отглеждани в така наречените „задни дворове“. Именно в такъв бе регистриран първият случай на АЧС в страната. Припомняме, че това се случи на приблизително 100 км от огнищата в северната ни съседка – в провадийското село Тутраканци. Именно подобни случаи са в състояние да блокират работата на големи свинекомплекси в зоната на сигурност, която е 10 км от центъра на огнището на заразата.

За да представлява Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ в работната среща взе участие главният експерт на фирма „Сокол-БЛРС“ ЕООД д-р Румен Каров.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ