Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Пуснаха отрасли амури в язовир „Ястребино“

Младен ДОБРЕВ

Активисти от Централната рибноопазваща организация проведоха акция по зарибяване на язовир „Ястребино“. На два етапа бяха пуснати различни количества риба, отгледани в частен рибарнник в поповското село Гагово. При първото зарибяване са превозени и пуснати 150 кг амури с различна големина, но средно тегло от около 500 г. На втори транш е осигурен зарибител от 300 кг – амури и шарани, израсли дотолкова, че да не са заплашени от местните хищници. Рибите са пуснати в района на с. Изворово, където има най-удобен достъп за слизане на транспортни средства до водата. При транспорта е ползван специализиран автомобил с осигурена кислородна среда и загуби не са отчетени. Всички риби са оживели и вече се адаптират в новия си дом.

Зарибяването е осъществено благодарение на организирана от ЦРОО кампания по набиране на средства. Активисти от околните градове Омуртаг, Попово, Антоново и селата около язовира организираха благотворителната акция по набиране на средства и се включиха лично в зарибяването. Нека изброим имената на най-дейните момчета: Стоян Стоянов, Мирослав Йорданов, Андрей Исаев, Николай Николов, Сезгин Юсуфов, Шенел Хасанов, Красимир Иванов. Зарибяването е проведено под контрола на представители от ИАРА-Търговище, каквито са изискванията на закона.

Да отдадем заслуженото на местната организация на ЦРОО, която вече има солидни ресурси и провежда засилен контрол с цел опазване на язовира от бракониерски посегателства. Действията най-честа са съгласувани с екипи на ИАРА. Вследствие на това посегателствата са намалели, а изявените мрежари вече се съобразяват с новите условия и не смеят много-много „да си развяват байрака“, както е било в миналото. Да уточним, че и последната нощна проверка на доброволците по вода е завършила с изваждане на бракониерски мрежи.

През тази година риболовът на язовир „Ястребино“ беше много ползотворен. Показателно е, че почти цяло лято и до късна есен по бреговете му имаше множество обособени рибарски биваци. Даже някои го обявиха за тазгодишния хит сред язовирите в Северна България. Може да се каже, че постепенно се възвръща старата му слава на един много перспективен обект на риболов.

За всичко това реален принос имат и доброволците от ЦРОО, които често загърбват личните си ангажименти в името на благородна кауза: опазване на рибата в „Ястребино“.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ