140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ръководството на НЛРС-СЛРБ информира медиите за актуалната ситуация с АЧС и предстоящите промени в ЗЛОД и ЗОБВВПИ

На 19 февруари Националното ловно-рибарско сдружение  „Съюз на ловците и риболовците в България“ събра журналисти на работна закуска в сградата на организация в София. На нея председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев запозна представители на медиите с позицията на Националната организация относно внесените в Народното събрание Законопроекти за изменения и допълнения на Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ). Бе предоставена и актуална информация за разпространението на Африканската чума по свинете, което предизвика и най-силния интерес на журналистите. Отново бяха припомнени задълженията на ловците за превенция срещу заразата и трудностите, които срещат. Отбелязано бе, че все още има само една референтна лаборатория за изследване пробите от дива свиня, които дружините предоставят. Представено бе и новото приложение за смартфони на БАБХ “Модул Лов” за набиране на данни за отстреляните диви свине и взетите от тях проби, като много ще се разчита на медиите за бързото му популяризиране.

В тази връзка председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев подчерта необходимостта от приемането на внесения в Народното събрание Законопроект за изменения и допълнения на ЗЛОД, с който да се разреши на министъра на МЗХГ след съгласуване с министъра на МОСВ да променя сроковете за ловуване на различни видове дивеч, като по този начин при необходимост да се разрешава групов лов на дива свиня, с цел бързо редуциране на нейната популация в засегнати от АЧС райони. Аналогично да се даде и на министъра на МОСВ правото да разрешава лова в различните защитени от закона територии.

По отношение на Законопроекта за изменения и допълнения на ЗОБВВПИ журналистите бяха запознати със становището на НЛРС-СЛРБ относно забраната на полуавтоматични оръжия за лов, както и разрешаването на използването на супресори (заглушите) с цел предпазване здравето на стрелците.

Васил Василев изрази безпокойството на ловната общественост от поетата инициатива на служба КОС към МВР да се изземват разрешителните за оръжие на лица, които в рамките на последните 3 години имат три или повече административни нарушения по редица закони и наредби без значение, че глобите за тях са платени. Това противоречи на основополагащ принцип в правото – за едно нарушение не могат да се налагат две или повече наказания.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ