140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ръководството на НЛРС-СЛРБ се срещна с кандидати за евродепутати от ГЕРБ-СДС (ВИДЕО)

Среща с кандидатите за евродепутати от ГЕРБ

На 20 май в Дома на ловеца в столицата се проведе среща на ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” с кандидатите за депутати в Европейския парламент Емил Радев и Себастиан Жан Таджер от Коалиция ГЕРБ-СДС.

Срещите са по инициатива на Националната организация и се провеждат преди европейските избори на 9 юни с представители от различните политически сили, като целта е кандидатите да бъдат запознати с проблемите на ловната и риболовната общности в България.

В срещата взеха участие председателят на УС на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев, гл. секретар Даниел Тошков, членът на УС на Националната организация Искрен Йотов  и експертът инж. Стилиян Герасков.

герб-сдс

Председателят инж. Василев представи основните теми и проблеми за над 125 000 членове на НЛРС-СЛРБ:
1. Законите и решенията, които засягат лова и опазването на дивата природа, да бъдат справедливи, приложими и разбираеми, като същевременно зачитат принципите на субсидираност и пропорционалност.

2. Гъвкаво прилагане на двете природни директиви на ЕС в съответствие с принципа за устойчиво ползване и балансирано отчитане на интересите на местните общности.

3. Културното наследство на отделните държави-членки трябва да бъде уважавано, което е жизненоважно за бъдещето на една многообразна Европа, като по този начин се обогатява живота на гражданите.

4. Признание за важната роля, която играе ловната общност в опазването на природата.

5. Възстановяване на интергрупата “Биоразнообразие, лов, селски райони” в Европейския парламент за парламентарния мандат 2024-2029г.
Планираната пълна забрана на оловото в боеприпасите и рибарските такъми бе първата тема, с която инж. Василев запозна Радев и Таджер. Той изтъкна, че въвеждането на тази рестрикция ще окаже пагубно влияние върху българските ловци, защото над 90% от тях притежават оръжия, пригодени за стрелба с оловни сачми. Председателят на НЛРС-СЛРБ изтъкна, че превъоръжаването на българския ловец би струвало около 2000-3000 лв., което би било непосилно за повечето от тях.
Емил Радев се оказа добре запознат с темата, като посочи и че алтернативата на оловните муниции като бисмутови и волфрамови патрони, също са непосилно скъпи за българите.

Като човек с опит в работата с оръжейните закони на Европа, той пое ангажимент да работи против въвеждането на тази забрана. Той пое ангажимент и да потърси подкрепата на европейското семейство на ГЕРБ – Европейската народна партия.

герб-сдс

Двамата с Таджер от ГЕРБ-СДС допълниха  и че ще търсят по-широка подкрепа по тази тема, като излязат отвъд ЕНП. Кандидатите за евродепутати посочиха успешния опит за запазването на българската роза като добър пример, зад който всички български евродепутати са се обединили.
Василев посочи и важността от гъвкавото прилагане на Директивата за птиците и Директивата за местообитанията на ЕС, като изтъкна ролята на ловците в опазването на биоразнообразието на Стария континент. Той бе категоричен, че когато ловците са ангажирани в опазването на даден животински вид, то популациите му растат и обратното – когато животински вид попадне под строга защита, обикновено популацията намалява.

Инж. Василев посочи, че ангажирането на местните общности е изключително важно при справянето с проблемите на биоразнообразието. Без разбирането от страна на обикновените хора по места всички политики на ЕС биха били напразни.
Таджер се съгласи, че политиките на ЕС трябва да бъдат прости и съобразени с местните общества, за да не бъдат обречени на неуспех. Посочи и че политиките на Европа трябва да бъдат умерени и съобразени с различни обществени групи, за да не се стига до крайности, които да бъдат приложими само на хартия.
За възстановяването на интергрупата и двете страни се съгласиха, че това е необходимост, за която ще работят. 

Йотов и Тошков посочиха необходимостта от навременни действия и провеждането на изследвания, на базата на които да се вземат аргументирани, а не емоционални решения от страна на Европейската комисия и Европейския парламент.

герб-сдс


В края на срещата и двамата кандидати се подписаха под Манифеста на FACE за изборите за Европейски парламент за сътрудничество по посочените теми, като получиха и неочакван подарък – оловен куршум – малкото парче метал, превърнало се в проблем за над 150 000 ловци и над 250 000 риболовци у нас.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ