140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Разселването и грижите увеличиха популацията

Димитър КОНСТАНТИНОВ

Ловният сезон е открит! Веднага след първия излет на ръководството на ЛРС-София-север и техни гости, провел се в района на с. Балша, разговаряме с председателя на сдружението Веселин Симеонов. Ето какво сподели той.

-След края на първия лов какви са очакванията ви за новия сезон?

-От излета, който направихме, се видя, че пъдпъдък има. Ударихме по няколко птици. Очакванията ни са да има добър лов през сезона. Дай, Боже, слуката да е хубава и да няма инциденти.

-За последната година какви постижения на воденото от вас сдружение бихте откроили?

-Сред постиженията в дейността ни са редовното разселване на фазани, яребици и патици, което се осъществява и благодарение на Националната програма за задивечаване. Откакто разселваме яребици, резултатите в сдружението са страхотни. Същото важи и за патиците. Преди десетина дни пуснахме 500 птици от този вид. В районите ни беше очевидно присъствието и на много местни патици. Благодарение на тези, които бяха фермено отгледани, в реките и водоемите на сдружението ври от водоплаващи.

Очаква се да има и хубав лов на едър дивеч. Навсякъде подхранваме, направихме солища и калища и резултатите от наблюденията показват, че би трябвало да има добра слука.

Също така направихме ново бунгало в ловна база „Негован“, в землището на Световрачене. Обновената база предстои да бъде открита през септември или октомври, за да се използва от ловците през сезона за лов на едър дивеч.

Друго важно постижение е разширяването на гатера на сдружението с още 3 дка, за да може територията да се обитава по-спокойно от малките прасенца, които вече са 13.

-Как бихте коментирали предстоящите промени в Закона за лова и опазване на дивеча?

-За съжаление всички ловци очакваха тези промени да минат на второ четене преди лятото. Всичко, което зависеше от ловната гилдия, бе направено. По независещи от нас причини обаче промените така и не станаха факт. Обещанията са, че те ще бъдат гласувани на второ четене до края на септември, но моето становище е, че това едва ли ще стане.

Има индикации за нова ловна стратегия и за нов ловен закон. Мисля, че вече се правят и комисии с преки участници. Дай, Боже, новата стратегия и новият закон да бъдат по-добри от сегашния. Тези промени, които бяха доуточнени и приети в комисията, и остава да минат на второ четене, са положителни за лова, ако бъдат приети.

-Какви са впечатленията и очакванията ви от новия ни интернет сайт www.divoto.bg?

-Първите ми впечатления са прекрасни. Това е едно хубаво начинание. Дано да се развие в правилната посока и всички сдружения да се включат в доизграждането на сайта и да участват активно в него. По този начин ловците ще трупат опит, ще са наясно какво правят колегите им и ще могат да сравняват дейността си с тази на съседите и другите ловци от страната. Когато е видна стратегията на водещите сдружения, това ще помогне и на останалите да внесат корекции в своите планове и дейности, за да вървят нагоре. Смятам, че сайтът е перфектен.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ