140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Разстреляни са щъркели, обвиняват ловци

Два щъркела са намерени разстреляни в месността Кенана край Хасково в събота вечерта. Били са надупчени със сачми от ловно оръжие, според местната екоинспекция, съобщава, съобщава haskovo.net.

Едната вече била мъртва, а другата простреляна в крилото, пърхала безпомощно,

На зловещата гледка попаднала младата хасковлийка Стефи. Около 19.30 часа момичето се разхождало с приятеля си Марио в района, който е в самия край на вилната зона в посока яз. Клокотница. Стефи незабавно звъннала на 112 откъдето я свързали сът “Зелени Балкани”.

Природозащитниците я инструктирали как ранения щъркел да бъде хванат и какви първи грижи да му бъдат оказани. На място била изпратена и полиция, както и експерти на РИОСВ Хасково. Трупът на мъртвия щъркел е взет за експертиза от униформените, а раненият е бил настанен във ветеринарна клиника Пегас.

Тази сутрин той е бил откаран по спешност в специализиран център в Стара Загора, където ще бъде обгрижван от доброволци от “Зелени Балкани” до излекуване и пускането му на свобода.

Според момичето варварският акт е дело на „някой хлапак с бракониерски наклонности“. Според друга версия обаче щъркелите са станали жертва на недобросъвестни или пияни ловци.

Щъркелът е защитен от Закона за биологичното разнообразие вид и извършителят на това деяние подлежи на преследване по наказателния кодекс, коментира експертът на РИОСВ Любомир Дайновски, който именно е поел ранения щъркел от момичето.

„Ако се окаже, че има замесена ловна дружинка, пушките им ще увиснат на стената с години“, закани се той. Физическият извършител на разстрела е заплашен със санкция от 5 хиляди лева и затвор от 1 до 3 години.

В събота официално стартира ловния сезон за пернат дивеч. 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ