140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Регионална среща за запасите от дива свиня в Родопите

Смолян, Младен Сираков

В актовата зала на РИОСВ – Смолян на 11.10.2016 година Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” се срещнаха със свои колеги специалисти по лова от градовете Кърджали, Батак, Девин и други райони от страната.

Основна тема на срещата бе „Състоянието на запасите и стопанисването на районите – местообитания на дивата свиня в Родопите”.

На срещата присъстваха Иван Петков – председател на УС, Васил Тошев – председател на Контролния съвет на НЛРС-СЛРБ и представители на няколко областни ловни сдружения.

Всяко едно от ловните сдружени даде информация за състоянието на ловните си стопанства, като се отчиташе ръстът или спадът в допустимите запаси на дивите свине в област Пловдив, област Кърджали и др.

Тревожен сигнал дадоха ловците за намаляване на хранителната база в повечето райони, поради незасяване на обработваемите площи и увеличаването броя на хищниците като вълци и мечки.

Специалистите по лова дискутираха няколко начина за подобряване на дивечовата популация в тези райони и какви мерки мога да се вземат след сериозен анализ на ситуацията в момента.

Друг тревожен сигнал идва от Молдова „там има диви свине заразени с африканска чума, а ваксина за това заболяване няма”, съобщи председателят Петков.

Важен въпрос, който се обсъди е дисциплината и организационната култура на ловците в ловните дружинки, препоръките на съвета са „строга дисциплина и никакви компромиси преди и по време на лов”.

Разгледаха се и други вътрешни въпроси на НЛРС.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ