140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Рибари спасиха белоглаво лешоядче oт удавяне

Рибари спасиха от удавяне в язовир “Студен кладенец” току що излетяло от гнездото белоглаво лешоядче, съобщи кърджалийския сайт 24rodopi.com.

Благодарение на адекватната и навременна намеса на местните хора, лешоядчето вече е добре и ден по-късно бе освободено от екип на неправителствената организация „По-диви Родопи” на площадката за подхранване на лешояди в резерват Вълчи дол.

Рибарите забелязват и изваждат измръзналата птица от водата, след което подават сигнал до местната екоинспекция. Наш екип се отзова малко след приемането на сигнала и положи специални грижи за едногодишната птица.

„Подобни инциденти не са рядкост по това време от годината”, уточнява д-р Христо Христов, експерт към фондация „По-диви Родопи”.

„Сега младите птици се учат да летят, като понякога първия полет се оказва неуспешен”. Не рядко неопитните птиците не успяват да се върнат в гнездото и падат, а понякога попаднат и във водата. „За щастие тази млада птица е била забелязана навреме”, допълва експертът.

Експерти от екипа на Българското дружество за защита на птиците поставиха на младата птица крилометка, пръстен и сателитен предавател. Благодарение на проследяващото устройство ще научим повече за живота на лешоядите.

След освобождаването младата птица  се е присъединила към по-голяма група лешояди в близост до площадката. Засега продължават и наблюденията спасеното лешоядче.

Благодарим на Фахри Адем от село Висока поляна и останалите рибари за адекватната реакция.

Белоглавият лешояд е бил многоброен в България до края на 19-ти век, след което започва да изчезва. През 1978 г. в района на „Студен кладенец” е намерена една двойка.Белоглавият лешояд е бил многоброен в България до края на 19-ти век, след което започва да изчезва.

През 1978 г. в района на „Студен кладенец“ е намерена една двойка. Благодарение усилените природозащитни дейности видът достигна 80 двойки през 2016 г.

В момента дейностите по опазване на вида се извършват в рамките на петгодишния LIFE + проект “Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите”, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация “По-диви Родопи”, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество.

Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ