Въпреки тревожната тенденция на траен спад на рибните ресурси в Световния океан, човечеството прескочи култовата граница от консумация на 20 кг риба за година на глава от населението. За сравнение: в средата на миналия век на всеки гражданин на света се е падала под 10 кг риба годишно, а в края на века – 14 кг. Ръстът на потребление на риба продължи през новия век, за да достигнем тези 20 кг през 2015 година.
Данните са от доклад на експерти по състоянието на рибните ресурси и аквакултурите, изготвен по препоръки на ООН. Авторите изтъкват, че годишното потребление на риба се е увеличило заради разрастването и модернизирането на рибопроизводството по света. В специализирани ферми се отглеждат различни видове морски и сладководни риби, а също и други морски деликатеси като калмари, раци, миди, скариди. Производството на риба и рибни продукти във фермерни условия през миналата година е близо 80 млн. тона.
По всичко личи, населението на земята ще задоволява потребностите си от риба предимно чрез отглеждането й в изкуствени условия.