Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Риболовци се жалват от спрян достъп до Марица

Възмутени риболовци се събраха на протест в центъра на с. Генералово, общ. Свиленград. Причина за недоволството им е забраната от Гранична полиция да упражняват хобито си по река Марица. Същевременно никъде нямало поставена табела, че това е гранична зона и достъпът до нея не е разрешен.

От пролетта насам униформените им налагали тотална забрана, като категорично им заявили, че нямат право да припарват до водата. Такова нещо не помним да е било дори, когато тук имаше кльонове, жалват се балъкчии. По думите им, се пробвали да заобиколят поста и пак да ходят на реката. Веднага обаче били засичани от камерите и след няма – има десетина минути граничарите пристигали, за да ги изгонят.

Те няколко пъти ходели до ГПУ-Ново село да търсят правата си. Оттам им казали писмено да се обърнат с въпросите си към началника на РДГП-Смолян, който издал заповедта да не се допускат хора до реката. Лично кметицата на Генералово Величка Рускова изпратила писмото, в което се посочва, че жителите на селото са лишени от възможността да хващат риба на Марица, минаваща в близост до селото. „Риболовци и собственици на кучета, които използват водоема, изразяват несъгласие и протест срещу действията на „Гранична полиция“. Моля за Вашето съдействие за разрешаване на проблема, който е от голямо значение за жителите на селото“, се казва още в писмото, към което има и приложени подписите на 25 риболовци. То е било изпратено на 22 август, но и до ден-днешен отговор няма.

Генераловци се чудят как е възможно по течението на Марица при Капитан Андреево да може да се хваща риба, а при тях да не може. Патрулиращи гранични полицаи им обяснили, че Капитан Андреево е към РДГП-Елхово, а Генералово – към РДГП-Смолян. Едните били по турското направление, а вторите – по гръцкото. За едното населено място нямало издадена заповед от началника, а за другото имало.

Рибарите са категорични, че ако не бъдат чути исканията им, ще предприемат по-драстични мерки, включително и с блокиране на пътя към селото.

stmost.info

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ