140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

РИОСВ–Хасково глобява ловци на таралежи

таралежи

Глоба до 5000 лева грози петима мъже, у които при проверка на полицейски служители са открити 12  живи таралежи. Пред органите на реда и експерт от РИОСВ–Хасково те са признали, че ловят таралежите, за да се хранят с тях.

На жители на с. Минзухар, община Черноочене, област Кърджали,  направило впечатление, че по вечерно време непознати лица обикалят района. Те се обадили на полицията и патрул от Полицейския участък в Черноочене спрял автомобил „Мерцедес“ за проверка с петима мъже – двама от старозагорското село Бъдеще, двама от димитровградското Ябълково и един от хасковското Клокотница.

При огледа е установено, че лицата превозват 12 таралежа в зелена брезентова торба. При разпит на въпросните лица е установено, че те ловят таралежи с помощта на обучено куче, за да ги консумират.

На петимата са съставени актове по Закона за биологичното разнообразие. Санкцията за физически лица е от 100 до 5000 лева.

Таралежът (Erinaceus concolor) е защитен вид за България, включен е в Приложение №3 към чл. 37 от Закон за биологичното разнообразие, поясняват екоекспертите.

За животинските видове от приложение №3 са забранени „всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи”, се казва в документа.

Таралежите са пуснати от служителите на МВР в естествената им среда.

Златка Михайлова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ