Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Рискът от птичи грип остава висок

птичи грип

През последните седмици регистрираните случаи на птичи грип (HPAI)  при диви птици в Европа се увеличиха. Тази година въпросната тенденция започна по-късно, отколкото предходни години.

Това вероятно се дължи на забавяне на есенната миграция на няколко вида водолюбиви птици. Тъй като разпространението на вируса сред дивите птици се увеличава през зимния период, нараства и рискът от огнища в птицевъдните обекти.

В следващите редове може да се запознаете с някои от констатациите в последния тримесечен доклад за птичия грип на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Референтната лаборатория на ЕС (EURL).

Между 2 септември и 1 декември 2023 г. са докладвани случаи на птичи грип при 88 домашни и 175 диви птици в 23 европейски държави. Резултатите са в съответствие с тенденциите, прогнозирани от радара за птичи грип на EFSA, инструмент, предоставящ седмични прогнози за вероятността от зараза с птичи грип при дивите птици.

Докладът отбелязва, че седем от единадесетте варианта (генотипа) на вируса, идентифицирани в Европа, са били нови и са засегнали различни видове диви птици, особено обикновени жерави. HPAI е открит за първи път при диви птици и бозайници в района на Антарктика.

ECDC оцени, че рискът от инфекция с вируса HPAI в Европа остава нисък за широката общественост и нисък до умерен за хора, имащи досег, професионално или по друг начин, със заразени птици или бозайници (диви или домашни).

За допълнително намаляване на риска от инфекция експертите препоръчват избягване на контакт с мъртви или болни водоплаващи птици или бозайници.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ