140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Роботи ще броят морските обитатели

Подводни сканиращи устройства ще бъдат спускани в морските дълбини и ще имат възможност да събират всякаква информация за живота и цялостното състояние на морските биоресурси. Изработили са ги руски инженери и конструктори по Национална програма за мониторинг, съхранение и рационално ползване на ресурсите в Световния океан. В разработката са взели участие широк кръг специалисти – биолози, ихтиолози, медици, природолюбители.

По повод на създадените роботи академик Андрей Адрианов, от Института по биология на морето, споделя, че пред учените стои важна задача – да подобрят контрола върху морските ресурси и да определят до какви количества може да се добиват, без да се нанася щета на околната среда. Досегашните методи на таксация са остарели и неефективни и е крайно време да се внедрят най-съвременни технологии, за да се оптимизира ползването на природните богатства на планетата, включително и във водна среда.

Как се справя роботът, спуснат от борда на кораба? Движи се бавно по зададеното направление, най-често в близост до дъното и с помощта на видеосистема прави поредица от снимки – по два кадъра в секунда. Картината моментално се предава и експертите разчитат на монитора състоянието на дъното и живота в района.

За резултатите от първите пробни технологии може да прочетете в бр. 44 на в. „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ