140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Румъния забрани лова на мечки, вълци и рисове

Румъния забрани изцяло трофейният лов на кафяви мечки, вълци, рисове и диви котки, съобщава британският вестник “Гардиън” като коментира, че изненадващото решение спасява най-голямата популация на големи хищници в Европа от най-тежката и непосредствена заплаха.

Забраната, приета тази седмица, спира една тенденция на избиване на едри хищници от ловци, която расте от година на година след присъединяването на Румъния към Европейския съюз през 2007 г.

През 2016 г. ловните квоти позволяват на ловците да отстрелят 550 мечки, 600 вълци и 500 големи котки през 12-те месеца.

През последното десетилетие, ловът в Румъния се разрасна до индустрия за милиони евро, ловци от цял свят плащат до 10 000 евро за “трофей” от Карпатите.

За да съществува, индустрията разчита на вратичка в европейското право, която дава възможност за убиването на диви животни, доказали, че представляват опасност за хората, обясняват от румънското правителство.

Съгласно Директивата за местообитанията, всички големи хищници са защитени в страните-членки на Европейския съюз. В същото време държавата може да разпореди убийството на конкретни животни, ако е нападнало човек или е повредило частна собственост.

“Ловът за пари вече е незаконен, но в същото време има зелена светлина. Нанесените щети (като клауза в Директивата за местообитанията) служат за прикритие за лов на трофеи,” казва министърът на околната среда Кристиана Паска-Палмър пред “Гардиън”.

Всяка година стотици ловни сдружения от цялата страна представят две числа: общата популация на всички видове големи хищници и общия брой, който те смятат за вероятно да причинят щети. Второто число служи като база за официална квота за лов за всеки вид, определяна от правителството. След това тези квоти бива разпределяни между ловните дружества и продавани като ловни права.

“Този метод повдига някои въпроси: как ловните сдружения определят колко животни причиняват щети предварително, още преди вредите да са нанесени. С въвеждането на забраната, връщаме нещата в правия път, според първоначалните цели на Директивата за местообитанията”, мотивира решението за забрана на румънското правителство Паска-Палмър.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ